Interviul oferit site-ului www.lumearetetelor.ro
autor: LUMEA RETETELOR
Citeste un interviu absolut savuros cu Mehrzad Moghazehi, concurentul MasterChef care ne invata secretele bucatariei iraniene, evocand gusturile si mirosurile orasului natal, Teheran, unde a pasit prima data in bucataria mamei, la varsta de cinci ani.
LR: Draga Mehrzad, ce iti amintesti despre orasul tau natal, Teheran?
Mehrzad: Cu toate ca ultima data am fost in 2009 in Teheran, pot sa zic ca imi amintesc totul. In primul rand autostrazile, fara de care viata ar fi fost imposibila in Teheran!
Mirosul preparatelor atunci cand iesi din casa ta si mergi pe strada, fie de la alte case, fie de la restaurante sau fast food-uri, precum si fructele si bunatatile care sunt specifice tarii... Oamenii care iti sar in ajutor fara sa te intrebe daca ai nevoie de ajutor, doar daca vad ca impingi o masina, sar si te ajuta!
Sirul de munti Alborz, cu inaltimea de 2000 m, care se zaresc aproape din orice zona a Teheranului... cafenelele traditionale cu narghilea... si ca sa nu transformam interviul intr-un roman, mai spun ceva si ma opresc!
Fabrici, castelurile regelui, rafinaria din Teheran, aglomeratia, poluarea, agitatia de zi cu zi... Trebuie doar sa va imaginati, cum ar fi, daca toata populatia Romaniei ar trai intr-un singur oras? Imi amintesc totul! LR: Te simti mai mult iranian sau mai mult roman? Mehrzad: Ca sa fiu sincer, ma simt mai mult Iranian, decat roman in majoritatea zilelor! Mehrzad: In jurul varstei de 15 ani a inceput si aventura mea in bucatarie, odata cu perioada liceului, cand m-am mutat singur din Ploiesti in Bucuresti, si am inceput experimentele culinare in bucataria apartamentului meu! Cu toate ca pasiunea pentru bucatarie s-a nascut in mine de la varsta de 5 ani, cand impreuna cu mama mea ma pierdeam in universul bucatariei fascinat de mirajul condimentelor si a aromelor care incununau munca mamei, care ne mangaiau mirosul si ne fascinau ochisorii…si unde imi bagam nasucul in tot ceea ce gatea mama, eu, voinicel de mic, voiam sa o ajut cel putin cu aruncatul ingredientelor in oala, amestecatul in cratita sau framantatul aluaturilor, fiind mai mult decat fascinat de reusita mea, care, pe atunci… era fabuloasa, din punctul de vedere al pustiului topit dupa compania mamei… si cu timpul s-a amplificat pasiunea. LR: Ce se gatea la voi in familie? Si cum e bucataria iraniana, ne-o poti descrie pe scurt? Mehrzad: La noi acasa se gatea mancare din foarte multe bucatarii... Mama mea e renumita in familie ca gateste bine, fiind laudata de toate persoanele care au mancat mancare gatita de ea. Majoritatea celor care au gustat preparatele ei ma complimenteaza spunandu-mi ca talentul culinar l-am mostenit de la ea. Bunica mea, adica mama tatalui meu, a fost rusoaica, si mama mea a invatat si de la ea, si de la alti prieteni de familie cu care a copilarit, spanioli, italieni... si tatal meu a calatorit in multe tari, si el fiind gurmand si pasionat de gatit, a invatat si el de peste tot, si asa va dati seama ce a fost la noi in casa mereu! Bucataria iraniana este foarte vasta, daca imperiul persan in apogeul lui s-a intins in mare parte din Asia, nordul Africii si o parte din Europa, multe preparate si obiceiuri culinare au ajuns in Persia sau din Persia in lume...de exemplu, sarmalele au aparut in India veche, cu 2.000 de ani inainte de Hristos. Apoi le-au preluat persanii, astfel ajungand mai tarziu in Europa, prin Orientul Apropiat. In perioada dominatiei Otomane au fost raspandite in Balcani, regiunile inconjuratoare si Caucaz. Fara doar si poate, cu trecerea timpului, reteta sarmalelor a fost adaptata, in fiecare regiune a lumii, in functie de gusturile locale si tabuuri, precum si in Romania, unde sarmalele se prepara cu carne de porc si in foi de varza. Mai multe despre istoricul sarmalelor puteti gasi pe site la mine, la reteta cu sarmale. Hai ca am deraiat de la subiect. LR: Sincer: tie ce-ti place cel mai mult sa gatesti si sa mananci? Ai vreun ingredient preferat? Mehrzad: Sa stii ca si pana acum am raspuns sincer la intrebari! Sunt un fan al bucatariei chinezesti! Imi plac foarte multe mancaruri, n-as putea spune ca imi place sa mananc ceva anume, dar imi plac mancarurile usoare, eventual fara prajeala, fara fainoase... Daca ar fi sa denumesc un preparat favorit, as putea numi FESENJOON-ul, un praparat traditional Iranian care se prepara cu orice fel de carne (pui, curcan, vita, oaie...), bulion de rodie, miez de nuca macinata si un soi de prune uscate din Iran! De gatit, pur si simplu, imi place sa gatesc orice... incerc sa fac din gatit o arta in adevaratul sens al cuvantului... Experimentez, combin gusturi, arome... fac fuziuni intre bucatarii... pot spune ca cel mai mult imi place cand gatesc o fuzine intre bucataria orientala si europeana! Ingredintele mele preferate sunt: Curcuma (turmeric), chimion, sofran, rodie sau bulionul de rodie si apa de trandafir... niciodata nu ma pot decide care e preferatul dintre cele mai sus mentionate! LR: Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai invatat din experienta MasterChef? Mehrzad: Am invatat foarte multe acolo. A fost o experienta de neuitat, de care acum mi-e dor. Am invatat plating (aranjarea produsului finit in farfurie ), am invatat ca trebuie sa fii inventiv si ca mereu ai de invatat, ca trebuie sa ai curaj si sa faci ce iti vine in cap, sa risti, ca daca nu risti, nu castigi si probabil ca nu-ti depasesti nici limitele! Si inca o data, mi-am dat seama ca nu trebuie sa ai incredere in nimeni, ca toti sunt dupa propriul interes iar unii ar face orice sa ajunga unde vor! LR: Acum ai un website, Retetedetop.ro, unde postezi retete, dar si ponturi pentru incepatorii in bucatarie. Multa lume crede ca procedeaza corect cand prelucreaza anumite ingrediente intr-un fel sau altul, dar adesea se inseala. Ne poti da cateva astfel de exemple, corectandu-le cu sfatul profesionistului? Niste exemple de “Asa nu…” Mehrzad: Eu nu sunt profesionist, am multe de invatat si eu la randul meu, nu sunt bucatar sau cum ma denumesc unii, Chef... am mult de parcurs pana acolo! Sunt doar pasionat de bucatarie, dar vreau ca ceea ce fac, sa fac bine... si totodata nu cred ca pentru gospodine sau cei pasionati de bucatarie este atat de important sa faci totul in stil profesionist. Asta poate cateodata sa-i descurajeze pe oameni, spre exemplu daca nu le iese din prima un preparat au tendinta sa abandoneze gatitul. Dupa parerea mea, cel mai important lucru in bucatarie este pasiunea, daca faci mancare cu pasiune si ai un minim de cunostinte la capitolul gastronomie, iti va iesi. Dar trebuie sa-ti dai interesul si sa iti doresti sa inveti si asta in zilele noastre e usor, doar avem tehnologia de partea noastra, internetul, programele TV si revistele cu specific gastronomic! Dar, ca s anu las intrebarea ta fara raspuns, ce imi vine in acest moment in cap este legat de OUA si ULEIUL DE MASLINE... Ouale crude pot fi focar de infectie in frigider daca nu sunt dezinfectate si introduse in frigider, de lucrul asta nu prea se tine cont si ar cam trebui! Legat de uleiul de masline, nu trebuie folosit la prajeli, pentru ca poate sa devina toxic... mai pe larg puteti citi pe site la rubrica Sfaturi & Idei de pe site-ul meu! LR: Ce planuri de viitor ai? Vreo carte de retete, un restaurant, ceva…? Mehrzad: Lucrez la mai multe proiecte pentru 2013. O carte, impreuna cu Alexandru Cirtu, una deosebita, nu ca orice carte de bucate, dar mai multe nu pot spune, ca sa fie surpriza! Mai lucrez cu Alex si Petru Buiuca la un proiect, care in cateva luni va fi gata. LR: Ne poti da o reteta pentru membrii comunitatii noastre culinare de la Mehrzad: Sigur! Va spun cum sa preparati Halim Bademjoon, adica o mancarica de vinete cu carne de vita, din bucataria iraniana.
Teheran
Foto: Wikipedia/Hansueli Krapf Teheranul este o metropola care pe timpul noptii are o populatia de 15 milioane, si 19 milioane pe timp de zi, 4 milioane de oameni venind zilnic din orasele apropiate in capitala ca sa lucreze!
Si cu siguranta asta din cauza unor oameni din Romania! Eu traiesc de 21 de ani in Romania, mai mult de 2/3 din viata mea... am familia, prietenii, viata, totul aici... si imi mai spun unii, du-te la tine in tara!
Si asta ma face de multe ori sa nu vreau in momentul acela sa fiu roman... cu siguranta iubesc mai mult tara asta decat unii romani, motiv pentru care am si ramas aici atata timp si totodata stiu mai multe decat unii romani despre istoria Romaniei de exemplu!
LR: Cum a devenit bucataria pasiunea ta? Iti mai amintesti primele tale aventuri la cratita? Baza de garnituri in Iran este orezul basmati, asa ca la noi se gateste aproape orice cu orez, incorporat in orez sau ca sos ( khoresht ) langa orez, ca exemplu se gateste sos cu visine, cu morcov, sau stafide, smochine, curmale, rodie, fistic si orice fel de carne rosie, peste, fructe de mare! Si ca orice bucatarie avem preparate traditionale si preparate moderne, unele mai dificile, altele usoare... depinde acum de imaginatia gospodinelor care le aleg
Ce rautacios sunt, nu? Dar si asta e un lucru important pe care l- am invatat acolo!
Lumearetetelor.ro?