Evenimente - PETRECERE GASTRONOMICA, DE ZILELE COMUNEI MIHAIL KOGĂLNICEANU

ZILELE COMUNEI MIHAIL KOGALNICEANU, CONSTANȚA.

Mihail Kogalniceanu, fost Karamurat, este o localitate din judetul Constanta, situata In N-V, la distanta de 25 kilometri de orasul Constanta.

Locul in care se afla comuna a fost ocupat initial de triburile tatare emigrate din Crimeea, stabilite in urma cu aproximativ 500-550 de ani, perioada in care localitatea a purtat numele de Karamurat (Murat cel Negru), numele unui conducator tatar. Teritoriul a fost stapanit de tatari pana In anul 1877. In perioada 1873-1883, localitatea a fost populata cu colonisti de origine germana, cunoscuti ca germani dobrogeni. Majoritatea au parasit localitatea in 1940, fiind stramutati cu forta in Germania nazista, sub lozinca Heim ins Reich (Acasa In Reich). Dupa terminarea razboiului de independenta, cand Dobrogea intra In componenta Romaniei, apar primii locuitori romani. Un rol deosebit de important In stabilirea mocanilor (crescatori de oi) l-a avut Mihail Kogalniceanu care, alaturi de Alexandru Ioan Cuza a incurajat luarea in stapanire a pamanturilor de catre romani.

In 1940, in urma modificarilor de granite dictate de Hitler foarte multi germani s-au intors in tara de origine, ramanand in localitate doar 10-15 familii.

Plecarea germanilor, de fapt stramutarea acestora, s-a facut sub promisiunea ca bunurile lasate aici vor fi echivalent returnate la sosirea in Germania. A existat o intelegere privind despagubirile platite de statul roman, in principal in ce priveste aprovizionarea armatei germane: aceasta intelegere a anulat de drept viitoarele cereri de reimproprietarire.

Ca urmare a razboiului greco-turc (1919-1922), foarte multi greci s-au refugiat din Turcia in Grecia, iar populatia musulmana din Macedonia si Creta in Turcia. Liga Natiunilor a intermediat locurile de munca agricole sau industriale ale refugiatilor greci in Grecia. Acest lucru a determinat perturbatii demografice si desproprietarirea aromanilor din Veria, Vedena, Meglenia, si Caterina, in cea mai mare parte crescatori de oi. Cu sprijinul autoritatilor romane, acestia au emigrat In Dobrogea si au ocupat tocmai locuintele parasite de catre germani. Romii au venit In comuna intre 1951 si 1952 din Medgidia. Au fost adusi de un important activist de partid care voia sa desfiinteze o comunitate de hoti si a asezat cateva familii In fiecare comuna din zona. Conform recensamantului din 2002, in comuna Mihail Kogalniceanu traiesc 10114 locuitori, dintre care 8155 romani, 1214 aromani, 107 turci, 337 tatari, 283 romi, 18 germani.

Pe data de 10 noiembrie 2012, in comuna MIHAIL KOGALNICEANU, s-a organizat un eveniment In premiera. Cu aceasta ocazie, au fost premiati si sportivi ai clubului din localitate, precum si membri ai clubului de dans modern, care au animat sarbatoarea!

La prima editie a Zilelor Comunei, Primaria Mihail Kogalniceanu a avut o idee inedita, aceea de a organiza o petrecere gastronomica. Asa ca am fost invitat alaturi de Alexandru “Teacher” Cirtu, cu sprijinul Romanian Chefs Comunity si Grill World Catering, sa pregatim cateva preparate de ale noastre pentru Kogalniceni si militarii americani, dintre care unul a fost miel la protap, marinat cu o zi inainte, in stil oriental - european, am mai pregatit mamaliguta cu trandafiri, tochitura din organe de miel cu legume si verdeturi, aperitive reci si vin fiert cu 13 ingrediente.

O sa va dezvalui si cele 13 ingredinte (fost secrete) ale vinului fiert... ;) ca sa puteti Incerca si voi acasa. ;)

Anason, ananas proaspat, cardamon, coji de portocale, cuisoare, ienibahar, menta proaspata, mere, papaya confiat, baton de scortisoara, zahar brun, suc de lamaie si portocale.

Astfel sutele de persoane care au fost prezente la eveniment s-au delectat cu miei pregatiti la protap si alte praparate romanesti, dar si cu feluri de mancare pregatite de invitatii straini, in special militari americani de la Baza Aviatica din localitate.

Seara s-a incheiat cu un spectacol de zile mari la care au participat artisti consacrati din intreaga tara, precum Mihai Traistariu, Irina Loghin, Carmen Serban,  Andreea Balan, Laurentiu Duta si Ansamblul Brauletul.

O zi frumoasa, oameni draguti, muzica frumoasa, mancare si bautura asa cum trebuie si voie buna din partea tuturor!

Inca o petrecere reusita! ;)

comments powered by Disqus

Sus