In zilele de 31 octombrie, 1 si 2 noiembrie a avut loc Asia Fest in Sala Palatului - Bucuresti, intre orele 10:00 - 20:00.
Eu am prezentat bucataria Iraniana, meniul a sunat asa:
SOUP-e JO (SUPA DE ORZ CU PUI SI LAPTE)
O supa traditionala, preparata din pui, orz, lapte, ciuperci, morcovi, patrunjel, suc de lamaie, ceapa si condimente.
KOOKOOSABZI (DROB DE VERDETURI) CU LIPIE
Un drob preparat cu multa verdeata... salata verde, marar, patrunjel, spanac, ceapa verde, mix de verdeturi iraniene, oua, agrise uscate, nuci si condimente.
KABAB KOOBIDEH (KEBAB DE OAIE)
Semnatura iranianilor la capitolul kebab... simplu, dar totodata cu un gust inedit! Pregatit cu carne de oaie, ceapa, sare si piper.
GHORMESABZI (MANCARICA DE VITA CU VERDETURI)
Un alt preparat traditional, care poate reprezenta bucataria iraniana prin combinatia de gusturi! Preparat din carne de vita, verdeturi iraniene, fasole rosie, lime uscat, ceapa si condimente.
JOOJE-e FELFELI (ARIPIOARE PICANTE)
Favoritul celor carora le place “picantul”! Aripioare marinate in ceapa si ulei aromat, condimente, suc de lamaie si bineinteles “Chilli”!
BERENJ ZAFEROONI (OREZ BASMATI CU SOFRAN)
Orezul basmati, preparat la abur intr-o oala speciala, este garnitura de baza in Iran si se pregateste cu ulei de masline, unt, sare si, bineinteles, cu condimentul de aur al Iranului “sofranul”!
BERENJ DOODI (OREZ BASMATI AFUMAT)
Un gust inedit si de neuitat... orez basmati afumat din regiunea nordica a Iranului (Shomal), preparat la abur, folosind ulei de masline, unt si sare.
MAST MOOSIR (CREMA DE IAURT CU USTUROI IRANIAN)
Un alt preparat, care prin textura si gustul specific al usturoiului iranian, face ca aceasta crema de iaurt sa fie fabuloasa.
MASGHATI
Un desert traditional iranian, cu o textura aparte... preparat cu apa de trandafir, migdale, sofran, cardamon, amidon, ulei si zahar.
CEAI NEGRU CU CARDAMON
Un ceai iranian preparat la aburi, care este, de fapt, un mix din trei ceaiuri... unul pentru gustul special, unul pentru aroma inedita si altul pentru culoarea intensa.
CEAI NEGRU AROMAT CU CARDAMON, GHIMBIR, SCORTISOARA SI LIME USCAT
Acelasi ceai iranian negru preparat la abur cu boabe de cardamon, baton de scortisoara, lime uscat si ghimbir.
CHAYI TORSH (CEAI DE HIBISCUS)
Un ceai din flori de hibiscus, preparat la abur pentru a pastra culoarea rozalie si aroma specifica, acrisoara a plantei.
SHARBAT-e ABLIMOO BA KHAKESHIR ( BAUTURA TRADITIONAL IRANIANA)
O bautura traditionala din Iran, speciala prin calitatile nutritive si binefacatoare, pregatita din seminte de Khak-e Shir (Descurainia Sophia) cu apa de trandafir, fresh de lamaie si zahar brun.
CAFEA IRANIANA
O cafea aromata... fin macinata si pregatita la aburi pentru a-si pastra calitatile nutritive si aroma specifica!
DOOGH NANAYI (AYRAN CU MENTA)
Un preparat de care toti au auzit... “ayran”, dar, cu siguranta, nu toti l-au gustat asa cum se prepara in Iran... mai exact preparat din iaurt scurs, apa minerala plata, sare si menta.
Cateva cuvinte despre Asia Fest:
Asia Fest este primul festival din România dedicat promovării valorilor culturale ale continentului asiatic. Culturile țărilor asiatice au fost dintotdeauna un mister pentru europeni, iar în România, în ultimii ani, s-a dezvoltat o atracţie specială faţă de ţări precum Japonia, China, Turcia, India, Coreea de Sud.
Cea de-a III-a ediție Asia Fest va avea loc în zilele de 31 octombrie si 1 noiembrie, între orele 10:00-20:00, în Sala Palatului din Bucureşti. Mulțumim tuturor celor peste 20.000 de vizitatori ce ne-au trecut pragul în 2014 și vă promitem că ediția din acest an va fi și mai interesantă!
Cine mai e prezent la #asiafest2015?
http://www.asiafest.eu/artisti/
Mai multe informatii gasiti pe site-ul oficial al evenimentului:
http://www.asiafest.eu/
Photo By Udr Ovidiu Photography.