Art cuisine in nuante culturale!
Seara de 2 august a gazduit in Bucuresti un eveniment aparte intitulat apetisant. “Vijelia culinara de gusturi si arome” i-a avut ca protagonisti pe Mine, Alex “Teacher” Cirtu, pe Claudia “Rista *de bucate”, fata care gateste cu flori, si nu in ultimul rand, pe Ioannis Stamatogiannis, proprietarul tavernei moderne Tortuga, gazda serii, dar si un impatimit al bucatariei mediteraneene.
Timp de doua saptamani “de foc” si la foc continuu totul a fost planuit la cel mai mic detaliu de echipa noastra. Am implementat influentele multiculturale in gastronomia romaneasca. Ne-am unit pentru ca am vrut ceva aparte, am dorit sa aratam ca mai multi oameni cu vise si pasiuni, provenind din locuri diferite ale lumii pot gasi un numitor comun si crea un nou univers. Signature Dish-urile fiecaruia dintre noi patru, au dominat Meniul. In Meniul nostru s-au regasit atat influente orientale dictate pe toata linia de Mine ;) aromele mediteraneene unde experienta lui Ioannis si-a spus cuvantul, artificiile de bucatarie arhaica purtand semnatura Claudia Rista *de bucate si, nu in ultimul rand, fantezia-n farfurie – deserturile lui Alex “Teacher” Cirtu cu care a extaziat papilele gustative in nenumarate randuri.
“Ma bucur ca am reusit sa organizam aceasta seara pentru toti apropiatii si sustinatorii nostri fara de care nu am fi unde suntem acum. A fost o colaborare frumoasa atat cu Ioannis cat si cu Claudia Rista si speram sa nu se incheie aici. Dupa cum vedem noi lucrurile, acesta este abia inceputul. M-am bucurat ca am reusit sa revad o parte dintre colegii de la Masterchef, Mimi Nicolae, Gabi Godeanu, Sidia Sissoko, Magda Nicolae... insa cea mai frumoasa surpriza mi-a facut-o Chef Catalin Scarlatescu. Il admir foarte mult, iar faptul ca a venit la acest eveniment imi da convingerea ca am reusit sa-l impresionez si eu la randul meu cu ceva. Speram sa mai avem cat mai multe evenimente de acest gen – acesta a fost special in felul sau, pentru simplul fapt ca am realizat ceva nonconformist…nimeni nu stia care va fi rezultatul unei imixtiuni Orientalo-Romano-Mediteraneene si tin sa mentionez ca atunci cand am tras linia, eu am fost placut suprins. Urmeaza Clujul, Timisoara, Oradea, Pitestiul si Ploiestiul, Iasiul si Bucurestiul din nou si incetul cu incetul vrem sa cucerim lumea cu preparatele noastre. Sa aratam romanilor ca pot manca bine si-n alt fel decat erau ei obisnuiti. Ne-am dedicat 150% acestor proiecte si singurul regret al nostru in momentul de fata este ca ziua are doar 24 de ore…”
“Se spune ca atunci cand mai multi construiesc o echipa si pornesc la drum impreuna este de preferat sa vorbeasca pe aceeasi limba! Ce te faci insa atunci cand in aceeasi bucatarie intalnesti imixtiuni culturale cu origini multiculturale: un persan/iranian, un grec pur sange, un roman cu origini rusesti si o ardeleanca/banateanca jumi-juma cu nume sarbesc?!? Se porneste o vijelie culinara?!? Bucataria prinde culoare, devine o bucatarie in nuante culturale. Noi am numit-o “Art Cuisine in nuante culturale”.
Nu cu mult timp in urma, la Campionatul de Gatit in Aer Liber, Cupa Aradului, ACEEA ne-a adus intr-o ipostaza fericita. Asa ne-am imprietenit cu Claudia. Aveam toti medalii la activ, dar inainte de toate am spalat vasele si legumele in aceeasi 'chiuveta' ;))
“Povestea acestui eveniment este una foarte interesanta. A pornit in gluma si s-a concretizat intr-un mod serios. Nivelul de pretentii a fost foarte mare intrucat fiecare dintre noi este o persoana perfectionista si totodata o persoana care vrea sa indeplineasca foarte multe atributii. De la bucatarie pana la organizare totul a fost planificat atent, la cel mai mic detaliu, pentru a ne asigura ca satisfacem si cele mai exigente cereri. Am facut foarte multe probe si am observat ca impreuna putem realiza lucruri desavarsite, rafinate. A fost un schimb de experienta mai mult decat interesant caci fiecare in parte a avut de invatat unul de la altul.
comments powered by Disqus