Reţete - Deserturi Gingase - BACLAVA IRANIANA

Baclava Iraniana

Cand vine vorba de baclava, majoritatea au degustat baclavaua facuta de Turci sau Arabi... foarte rar, romanii au gustat baclavaua din Iran, aceasta reteta este reinventata de mine, si am facut-o sa nu semene cu toate baclavalele, adica foarte dulce... E dulce atat cat trebuie, cat sa nu te saturi de ea... cu amalgamul de arome de scortisoara, cardamon, nucsoara, ienibahar si izul de trandafir, gustul de lamaie si miezul de nuca... yamiii... imaginati-va voi ce poate sa iasa!! ;)

CHINTESENTA:

  • foi placinta - 1 pachet (400 g)
  • miez de nuca sau fistic macinat - 200 g
  • zahar pudra - 50 g
  • cardamon, nucsoara, scortisoara si ienibahr – cate 1/2 lingurita
  • unt gras - 200 g

Sirop:

  • zahar – 600 g
  • apa – 400 ml
  • apa de trandafir-  4 linguri
  • suc de lamiae fara pulpa - o lingura
  • sare de lamaie - 1 varf de lingurita

Apa se pune la fiert, dupa ce a dat in clocot, adaugam zaharul, sarea de lamaie si amestecam pana se dizolva. Dam focul mic si lasam sa fiarba pana se mai ingroasa siropul, aproximativ 15 minute, dupa care adaugam apa de trandafir si sucul de lamaie stracurat de pulpa de lamaie. Mai lasam  5-7 minut pe foc, apoi il dam deoparte la racit

Sucul de lamaie si sarea de lamaie ajuta sa nu se zahariseasca siropul cand se receste.

Umplutura:

Miezul de nuca sau fistic se macina marunt, se amesteca cu zaharul pudra, cardamon, nuscoara, scortisoara si ienibahar.
Untul se tempereaza la bain marie.

ALCHIMIA :

Tava pe care o folosim pentru cantitatile de mai sus trebuie sa fie cat jumatatea unei tavi de cuptor cu inaltimea de aproximativ 3 cm. Nu este indicat sa folosim tava de cuptor a aragazului, deoarece nu are inaltimea necesara, numai daca tava de cuptor pe care o folosim are lateralele inalte de aproximativ 3 cm, dar daca folosim o astfel de tava, trebuie sa folosim cantitate dubla ale ingredientelor mai sus mentionate.

Foile de placinta se taie cat dimensiunile tavii pe care o folosim.

Tava se unge cu o pensula, cu untul topit, apoi se aseaza cate o foita de placinta, si iar se unge cu pensula cu unt topit, procedansu-se astfel la fiecare foita depusa... daca foile de placinta sunt taiate intr-un fel si au mai ramas bucati mai mici decat dimensiunea tavii, se folosesc si acelea, dar la straturile din mijloc. In acelasi mod se ung fiecare cu unt... dupa ce s-au asternut vreo 6-8 foi de placinta, se adauga umplutura (amestecul de miez de nuca si condimente ), se intinde bine pe foita, apoi se mai stropeste putin cu cateva picaturi de apa de trandafir, se unge foita de placinta de pe masa cu unt si se pune cu partea unsa cu unt peste umplutura... se repeta aceasta manevra de cateva ori ( 3-4 ) pentru ca stratul de foite sa devina mai greu si sa se faca priza intre ele... altfel nu se vor putea unge foile de placinta asezate peste umplutura deoarece vor aluneca. Se continua cu ungerea foilor din tava dupa 3-4 straturi asezate asa cum am mentionat, mai sus...

Dupa care, cu un cutit foarte ascutit se taie baclavaua dupa dorinta... dreptunghiular, patrat, romb... dar trebuie taiata bine pana jos. Se introduce apoi la cuptor incins la 180 grade, aproximativ 20 minute... trebuie sa se rumeneasca deasupra si foile trebuie sa fie facute la mijloc... aceasta se poate verifica, din cand in cand, cu o furculita, ridicand straturile de foi de placinta... se poate unge, periodic, stratul de deasupra pentru a evita arderea lui. Daca s-a ars insa primul strat, se poate arunca… doar sunt foi de placinta :)
Dupa ce baclavaua este bine coapta si rumenita, se scoate din cuptor... dupa 1 minut se adauga siropul racit peste baclavaua fierbinte si se lasa cel putin o ora pentru a se insiropa.
Pentru decor, se poate presara peste baclava fistic macinat sau chiar miez de nuca macinata!

Mentiuni si sugestii legate de preparat:

• Siropul trebuie sa fie rece, iar baclavaua fierbinte, cand se adauga siropul!
• Cand se lucreaza cu foi de placinta, se poate aseza un prosop putin umed peste foi pentru a evita uscarea colturilor.
• Dimensiunea tavii trebuie sa fie aproximativ cat jumatate din tava aceea normala de cuptor.

ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)

Savurare divina… tuturor…

comments powered by Disqus

Sus