CINNABON - MELCISORI CU SCORTISOARA
O prajitura dementiala, pentru care merita sa renuntam cateva clipe la gandul “ aoleo, multe calorii”, sau “ mamaaaa, ma voi ingrasa rau de la asta” ;)) si merita sa ne rasfatam din cand in cand, cu o minunatie de CINNABON, pentru gustul dulce si aroma bestiala de scortisoara, si… sa nu uitam sa invitam si prietenii pe la noi, cand facem aceasta reteta, pentru a impartasi bucuria si gustul unic al prajiturilor si fara doar si poate, sa nu ne ingrasam doar noi! :))
CHINTESENTA :
Umplutura:
Glazura:
ALCHIMIE :
Se dizolva drojdia in laptele cald, intr-un vas mare.
Se adauga zaharul, untul moale, sarea, ouale si 300 gr faina. Se amesteca bine.
Se framanta aluatul bine, adaugand faina ramasa, putin cate putin. In functie de faina, de prospetimea ei si de gradul de umiditate, e posibil sa folosesti toata faina, sau mai putin. Aluatul trebuie sa fie elastic si usor lipicios, dar sa nu se mai lipeasca de maini.
Se unge un vas cu ulei si se pune aluatul la crescut (intreaga suprafata a aluatului trebuie acoperita cu o pelicula fina de ulei, pentru a nu se usca). Se acopera vasul cu un stergar si se lasa intr-o zona ferita de aer rece (atentie! - nu langa aragaz!!) cam o ora, sau pana se dubleaza aluatul ca volum.
Cand este gata, aluatul se transfera pe masa de lucru peste care e presarata putina faina. Se intinde aluatul cu ajutorul sucitorului, astfel incat sa se obtina un dreptunghi cu lungimea de 54 cm si latimea de 40 cm. Ar trebui ca foaia sa aiba o grosime de putin peste jumatate de cm. Tot acum este bine sa se incinga cuptorul, setandu-l la temperatura de 200 grade Celsius.
Pentru a face umplutura, se amesteca zaharul brun, faina si scortisoara. Untul lasat sa se inmoaie la temperatura camerei se intinde cu o lingura peste toata foaia de aluat. Deasupra se presara mixtura de zahar, faina si scortisoara, avand grija ca stratul sa fie cat se poate de omogen. (Cand ma grabesc, le amestec pe toate la un loc si intind peste aluat... rezultatul este acelasi)
Se ruleaza aluatul cu grija, pornind de la latura lunga a dreptunghiului. Cu ajutorul unei bucati de ata, taie ruloul obtinut in bucati cu grosimea de 4-5 cm. De ce se taie cu ata si nu cu cutitul? Simplu: cutitul turteste si face ca umplutura sa iasa din rulou, pe cand ata taie perfect, fara sa modifice forma si fara sa afecteze umplutura. Este chiar mai repede si mai usor! Cum se taie ruloul folosind ata? Se trece ata pe sub rulou, se fixeaza in locul in care se doreste taietura, dupa care se incruciseaza capetele pe deasupra, tragand, ca si cum s-ar face un nod.
Melcisorii astfel obtinuti se aseaza intr-o tava unsa cu ulei, la cativa cm distanta unul de celalalt si se dau la cuptorul incins la 200 grade C, pentru aprox. 10 minute, sau pana cand marginile incep sa se rumeneasca usor. In timp ce rulourile sunt in cuptor, se prepara glazura, amestecand toate ingredientele si batandu-le bine cu un mixer, pana se obtine o crema usoara si pufoasa. Daca e prea densa consistenta, se mai adauga un pic de unt si crema branza. Cand rulourile sunt gata si fierbinti din cuptor, se acopera generos cu glazura preparata, cu ajutorul unei linguri. Fiind fierbinti, ele vor face ca glazura sa se topeasca si sa patrunda peste tot. Rulourile se servesc calde.
ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)
Savurare divina… tuturor…