PANNA COTTA ORIENTALA
Asa cum se observa si dupa denumire, Panna Cotta este un desert Italian, chiar cea mai cunoscuta budinca din Italia. Un desert care pe multi va duce cu gandul in Italia!
Dar, eu am vrut sa va duca si putin in Orient ;)
Acum e un desert, caruia i-am adus mici modificari genetice in laboratorul meu de chimie si l-am facut sa fie o fuziune Oriental - Europeana :)
Acum ramane sa-l faceti si voi dupa reteta mea si sa-mi spuneti daca am reusit sa va duc si in Orient sau nu? ;)
CHINTESENTA :
frisca lichida - 600 ml
zahar - 200 gr ( daca frisca lichida este dulce, folosim zahar numai daca simtim ca este necesar )
lapte - 200 ml
kiwi/capsuni/zmeura/mure... dupa preferinta - 200 gr
10 ml ulei soia/samburi de struguri - daca nu aveti unul dintre cele 2, merge si floare soarelui.
apa de trandafir - 4 linguri, daca nu aveti, puteti inlocui cu esenta de vanilie - o sticluta
sofran - 0.5 gr
gelatina - 4 pliculete
ALCHIMIA:
Gelatina se pune in apa rece (300 ml.) timp de 10-15 minute sa se inmoaie.
Sofranul se piseaza in mojar si se dizolva in 2-3 linguri de apa fiarta.
Frisca se amesteca cu laptele si zaharul si se amesteca pana se ingroasa putin, apoi pe foc mic timp de 15 minute, de la momentul fierberii.
Se indeparteaza cratita de pe foc, sa lasa la racit putin, apoi se adauga gelatina si se amesteca continuu pana gelatina se dizolva complet, aceasta cantitate se imparte in 2 parti egale, o parte se pastreaza simpla, iar in celalalta parte se adauga apa de trandafir si sofranul diluat.
Cateva forme sau castroane se ung cu putin ulei, se toarna prima data una dintre compozitii in ele si se tine la rece in frigider pana se incheaga, apoi se scot din frigider si se adauga celalalta compozitie, care nu mai este fierbinte si se da din nou la rece, pana se incheaga si partea aceasta...
Se serveste ornamentat cu kiwi, zmeura, capsuni sau orice fruct preferat, dupa plac, sau se poate servi cu un sos de fructe, dulceata sau diferite topping-uri.
P.S. Ca sa ne fie mai usor sa scoatem Panna Cotta din forme, putem folosi castroane sau pahare de unica folosinta, fara sa ungem cu ulei, iar asa, atunci cand vrem sa scoatem Panna Cotta din pahar, e de ajuns sa tinem 5 secunde fiecare pahar intr-un castron cu apa fierbinte, apoi vom putea scoate intreg si foarte usor Panna Cotta din pahar ;)) Cu mare grija, ca apa fierbinte sa nu intre in pahar cand introducem paharul in castron !!
Daca nu dorim sa folosim sau nu avem sofran si apa de trandafir, parcurgem etapele de mai sus, fara sa impartim cantitatea in doua, turnam compozitia in pahar sau castron si il introducem in frigider pana se incheaga!
ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)
Savurare divina… tuturor…
PANNA COTTA ORIENTALA
Asa cum se observa si dupa denumire, Panna Cotta este un desert Italian, chiar cea mai cunoscuta budinca din Italia. Un desert care pe multi va duce cu gandul in Italia!
Dar, eu am vrut sa va duca si putin in Orient ;)
Acum e un desert, caruia i-am adus mici modificari genetice in laboratorul meu de chimie si l-am facut sa fie o fuziune Oriental - Europeana :)
Acum ramane sa-l faceti si voi dupa reteta mea si sa-mi spuneti daca am reusit sa va duc si in Orient sau nu? ;)
CHINTESENTA :
frisca lichida - 600 ml
zahar - 200 gr ( daca frisca lichida este dulce, folosim zahar numai daca simtim ca este necesar )
lapte - 200 ml
kiwi/capsuni/zmeura/mure... dupa preferinta - 200 gr
10 ml ulei soia/samburi de struguri - daca nu aveti unul dintre cele 2, merge si floare soarelui.
apa de trandafir - 4 linguri, daca nu aveti, puteti inlocui cu esenta de vanilie - o sticluta
sofran - 0.5 gr
gelatina - 4 pliculete
ALCHIMIA:
Gelatina se pune in apa rece (300 ml.) timp de 10-15 minute sa se inmoaie.
Sofranul se piseaza in mojar si se dizolva in 2-3 linguri de apa fiarta.
Frisca se amesteca cu laptele si zaharul si se amesteca pana se ingroasa putin, apoi pe foc mic timp de 15 minute, de la momentul fierberii.
Se indeparteaza cratita de pe foc, sa lasa la racit putin, apoi se adauga gelatina si se amesteca continuu pana gelatina se dizolva complet, aceasta cantitate se imparte in 2 parti egale, o parte se pastreaza simpla, iar in celalalta parte se adauga apa de trandafir si sofranul diluat.
Cateva forme sau castroane se ung cu putin ulei, se toarna prima data una dintre compozitii in ele si se tine la rece in frigider pana se incheaga ( 1-2 ore ), apoi se scot din frigider si se adauga celalalta compozitie, care nu mai este fierbinte si se da din nou la rece, pana se incheaga si partea aceasta...
Se serveste ornamentat cu kiwi, zmeura, capsuni sau orice fruct preferat, dupa plac, sau se poate servi cu un sos de fructe, dulceata sau diferite topping-uri.
P.S. Ca sa ne fie mai usor sa scoatem Panna Cotta din forme, putem folosi castroane sau pahare de unica folosinta, fara sa ungem cu ulei, iar asa, atunci cand vrem sa scoatem Panna Cotta din pahar, e de ajuns sa tinem 5 secunde fiecare pahar intr-un castron cu apa fierbinte, apoi vom putea scoate intreg si foarte usor Panna Cotta din pahar ;)) Cu mare grija, ca apa fierbinte sa nu intre in pahar cand introducem paharul in castron !!
Daca nu dorim sa folosim sau nu avem sofran si apa de trandafir, parcurgem etapele de mai sus, fara sa impartim cantitatea in doua, turnam compozitia in pahar sau castron si il introducem in frigider pana se incheaga!
ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)
Savurare divina… tuturor…