SÜTLAÇ - BUDINCA DE OREZ CU LAPTE
Un ‘‘orez cu lapte ’’ cu foarte putin orez :) De asta, si traducerea in romana nu o pot face ‘‘orez cu lapte’’, ci budinca de orez, cu lapte :) Dar asta e orezul cu lapte Turcesc, un desert mirific care se poate servi rece, atat si cald... si se poate asocia cu sosuri de fructe sau orice fel de dulceata ;) O bunatate care, pe mine ma ducea pe strazile Istanbulului, in diminetile in care eram satul de aceeasi rutina… clasicul mic dejun cu omleta, rosii, castraveti, branza si masline si simteam nevoie sa savurez ceva racoritor si dulce ;)
CHINTESENTA :
ALCHIMIA:
Speli orezul bine si pui cu litrul de apa la fiert, pana cand orezul prinde volum si se fierbe.
Apoi adaugi laptele rece, il amesteci de 2-3 ori si lasi sa fiarba la foc mic.
Intre timp iei un polonic din laptele care fierbe pe foc si amesteci faina de orez.(faina trebuie sa se dizolve) apoi il adaugi peste laptele care fierbe cu orez. Il amesteci din cand in cand si il fierbi 10-15 minute, apoi adaugi zaharul pudra il lasi 1-2 minute pe foc, amestecand in continuu , apoi apa de trandafir si il mai lasi inca 2-3 minute.
Il pui in bol lasi sa se receasca, il presari cu scortisoara cand s-a racit, sau dupa ce pui in boluri le poti baga la cuptor pana se rumeneste deasupra. Dupa care il lasi la racit.
Se poate servi si cu diferite feluri de dulceata sau sosuri de fructe! Este un deliciu care-ti incanta simturile, care-ti gadila papilele gustative de la prima degustare, pana la savurarea… profunda ;)
ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)
Savurare divina… tuturor…
comments powered by Disqus