Reţete - Garnituri Imbietoare - OREZ BASMATI CU VERDETURI

OREZ BASMATI CU VERDETURI

Orezul basmati e garnitura de baza in Iran, si in multe tari din Orient si Asia de est, si totodata la noi in Iran se face orezul in cel mai sanatos mod, la aburi, cu mai putin amidon, mai gustos si aratos ca un foto model bine finisat, doar este bob cu bob ;) Pregatit cu amestecul de verdeturi devine un amalgam de… delicii!

Orezul basmati Indian este cel mai bun orez de pe piata romaneasca, il puteti cumpara din magazinele orientale, evitati orezul basmati din hipermarketuri, calitativ este cel mai inferior orez  basmati posibil.

Orezul basmati bun, se mareste pana de 3 ori in volum, adica daca faceti 2 cesti de orez, poate ajunge dupa preparare la 5 - 6 cesti!

Pentru orezul cu verdeata se foloseste un amestec de verdeturi Iraniene, uscate, numit “sabzi poloyi”, sau marar uscat!

 

CHINTESENTA :

Orez basmati Indian - 300 gr

Sabzi poloyi sau marar uscat - 5-7 linguri

1-2 cartofi / cateva frunze de salata verde sau o lipie libaneza!

Ulei de soia sau samburi de struguri ( astea sunt cele mai bune uleiuri pentru prajit )

Unt - 50-100 gr. opional

Sare

 

ALCHIMIA :

Prima data, spalam orezul cu apa calaie intr-un castron, cu 4-5 linguri de sare grunjoasa, o sa vedeti ca apa o sa fie tulbure, nu frecam orezul tare ca sa nu se rupa boabele. Spalam orezul in 3-4 ape, doar prima data punem sare, care dupa 3-4 spalari nu se va mai simti foarte atenuat.

Cel mai bine e sa ramana orezul cel putin 4-5 ore dupa spalare, in apa, dar se poate face si imediat dupa spalare. Dar daca va sta in apa, va prinde in volum si va fierbe mai rapid.

Punem apa in cratita teflonata ( orezul basmati in stil Iranian la aburi se face in cratita teflonata ca sa nu se lipeasca ) apa trebuie sa fie mai multa, in functie de cat orez punem, oricum apa o vom arunca dupa ce fierbe orezul. Ca idee, 2/3 din cratita… iar cand apa incepe sa fiarba, punem 2 linguri de sare, 2-3 linguri de ulei, scurgem apa din castronul unde este orezul si punem orezul in apa care fierbe,  amestecam cu lingura de lemn usor si lasam sa fiarba la foc mediu!

Cel mai important este , cat fierbem orezul, ca bobul de orez trebuie sa fie fiert, dar miezul trebuie sa fie inca tare, asta este secretul la prepararea orezului, trebuie sa gustam bobitele de orez, din cand in cand, oricum  nu trebuie prea mult timp sa fiarba, 10 minute aproximativ, dar de la orez la orez, difera si timpul de fierbere.

Cand orezul este fiert, rasturnam orezul cu apa din cratita cu tot, in sita fina si strecuram orezul, il clatim o data cu apa calaie si lasam sa scurga apa, in acest fel, orezul mai pierde din amidon, si orezul astfel preparat la aburi, ingrasa mai putin :)))

Intre timp,  spalam  cratita teflonata, o punem pe foc, adaugam ulei cat sa cuprinda tot fundul cratitei, dar strat foarte subtire,  putem folosi lipie libaneza, salata verde sau cartof, curatat si taiat felii subtiri cu grosime de 5 mm,  asezam feliile la fundul cratitei, sau taiem lipia in bucuti mai mici si asezam pe fundul oalei, asta pentru a nu irosi orezul si sa nu se arda/prajeasca mult, dar putem pune si direct orezul, asa vom avea stratul de dedesubt prajit... partea asta se numeste TAHDIG ( Tadig) , adica fundul oalei in traducere exacta, si este o bunatate ;)

Dupa ce am asezat feliile de cartof, salata verde ( salata verde se pune in uleiul incins la fundul cratiteti in  2 straturi )  sau lipia, dam focul la minim ( pe ochiul mijlociu a aragazului) punem un sfert din orezul din sita, in cratita, apoi presaram verdeata peste stratul de orez, iar apoi al 2-lea sfert, iar un strat de verdeata si asa pana sus, ultimul strat, adica cel deasupra poate sa fie orez amestecat cu verdeata, verdeata trebuie sa fie pusa in mod egal intre straturi...  este indicat dacă cratiţa e mare şi avem spaţiu, orezul să aibă forma de piramidă în cratiţă, adică să fie aşezate întocmai unei piramide când privim de sus, asta ajută să se facă mai bine în aburi. Aburii pătrund mai uşor peste tot )!

Pe capacul cratiţei învelim un prosop curat şi acoperim  cratiţa ( aranjăm un prosop pe masă, apoi capacul cratiţei cu mânerul în sus şi asezăm surplusul de prosop peste capac, unde este mânerul şi legăm cu ceva ca să nu cumva să cadă şi să ia foc)!

Cratita cu capacul invelit in prosop trebuie sa stea pe foc minim,  timp de 30-45 minute,  asta in functie de cratita folosita! Daca folosim o cratita medie de vreo 30 cm diametru ne trebuie cam 30 minute, asta o sa va dati seama dupa ce faceti de cateva ori. Ideea e ca nu trebuie sa ridicati capacul timp de 30 minute, si dupa cele 30 minute, gustati orezul daca e facut, trebuie sa fie bob cu bob si moale, ptr gust putem sa adaugam unt topit la sfarsit peste orez, sau daca orezul este foarte uscat, se poate stropi cu putin ulei incalzit sau unt topit in ibric.

Cu cat cratita are mai mult orez, ii trebuie timp mai mare sa stea la aburi.

Orezul cu verdeata se serveste cu fel principal din peste, oaie sau vita!

Aveti atasat cateva fotografi cu orez basmati cu "ton", "somon la aburi", "omleta cu rosii" si nu in ultimul rand "Surf 'n' Turf (Cotlet de caprioara cu sos reductie de coarne si ciocolata de casa, cu orez basmati cu verdeturi si creveti in sos Beurre Blanc cu piure de porumb, care a fost preparat de mine si Alex Teacher Cirtu, la Campionatul de  Gatit in Aer liber la Cluj, unde cu acest preparat am luat locul I la Sectiunea CREATIE - preparate calde.  :P

ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)

Savurare divina… tuturor…

comments powered by Disqus

Sus