Reţete - Muraturi Sprintene - ARDEI MURATI IN OTET

ARDEI MURATI IN OTET

Daca iti place iute, sau daca iti plac ardeii, dar nu neaparat iuti, poti folosi aceasta metoda pentru a mura orice fel de ardei ;)

In functie de preferinte, putem folosi ardei iuti sau ardei Bulgaresti, de preferat ar fi sa folosim ardei de mai multe culori, pentru un aspect mai frumos si colorat!

O reteta simpla si rapida de murat ardei, fie ei ardei iuti, fie ardei Bulgaresti care nu ustura, o reteta prin care ardeii rezista anii buni in beci, fara a se inmuia! Si nici cantitati fixe nu ne trebuiesc pentru aceasta reteta, facem totul la ochii si dupa preferintele fiecaruia ;)

Ardeii pe care ii veti vedea in poze, sunt plantati, crescuti si uscati de mine, de fapt, o parte au ajuns ardei murati in diferite feluri, altii pasta de ardei iute sau ardei in ulei...  retetele le gasiti la categoria “Muraturi Sprintene”!

 

CHINTESENTA :

  • ardei iuti sau bulgaresti, preferabil mai multe culori
  • morcov - 1/2 morcov pentru fiecare borcan de 800 g
  • ceapa -  1/2 ceapa pentru fiecare borcan de 800 g
  • hrean - cate o bucatica cat degetul aratator pentru fiecare borcan
  • otet alb de vin sau otet de mere
  • boabe de mustar
  • boabe de piper mozaic de preferinta ( alb, rosu, negru si verde )
  • sare grunjoasa

 

ALCHIMIA :

Pentru inceput spalam ardeii, ii stergem cu un prosop si ii lasam la aer ca sa se usuce bine bine apa de pe ei, scurtam coditele...  E foarte important ca ardeii sa fie uscati, fara nici un pic de apa, secretul pentru care ardeii tin mai mult, este ca nu trebuie sa intre nici un pic de apa in borcan ;)

Intre timp, punem otetul in oala pe foc, la fiert, din momentul in care incepe sa clocoteasca mai lasam 10 minute pe foc, apoi inchidem focul.  ( Majoritatea marcilor de otet de pe piata contin cantitati mari de apa si odata cu fierberea lor, se evapora apa din ele, in mare parte,  iar otetul fiert face ca muraturile sa reziste mai mult, in comparatie cu muraturile in saramura. La aceasta reteta va ajuta si hreanul ca ardeii sa ramana tari! Intr-adevar, muraturile puse doar in otet sunt mai acre, dar pentru a ameliora taria si iuteala ardeilor murati in otet, folosim ceapa si morcov )!

Morcovii ii spalam, ii uscam, ii curatam de coaja si ii taiam daca este cazul, ca sa aiba inaltimea de aprox. 8-10 cm, cat sa incapa in picioare in borcan, daca sunt foarte grosi, ii mai taiem odata pe din mijloc, ca sa nu ocupe foarte mult spatiu in borcan, ceapa o curatam de coaja si o taiem rondele de 2-3 cm grosime... Ceapa si morcovul au rolul de a diminua  iuteala ardeilor si bineinteles, pentru a da un gust mai dulce si mai savuros!

Hreanul il spalam, il curatam de coaja si il taiem cat degetul aratator, pentru fiecare borcan... Aruncam apoi 2-3 rondele de ceapa in fundul borcanului si incepem sa asezam ardeii in borcan. In fiecare borcan vom aseza intre ardei o bucata taiata de morcov si una de hrean. Dupa ce am umplut borcanul, aruncam in el si 7-8 boabe de piper, jumatate lingurita cu boabe de mustar si putina sare, iar la final, turnam otetul care trebuie neaparat sa fie fierbinte!

Cand punem muraturi de orice fel, unde este necesar sa punem saramura, otetul sau amestecul de apa, sare si otet, fierbinte in borcan... pentru a nu risca, sa se sparga sau sa se fisureze borcanul, asezam sub borcan 2-3 lame de cutit… asa caldura va fi impartita si nu va mai exista sub nicio forma riscul fisurarii sau spargerii borcanului!

Lasam borcanele cu ardei fara capac  3-4 ore,  dupa care, daca scade otetul, mai completam cu otet ferbinte, apoi inchidem capacul si la rece cu ele! ;)

Daca vreti sa grabiti murarea ardeilor :)), asezam borcanele undeva la soare, si in 2 saptamani sunt buni de papat ;) Daca vreti sa ii savurati si peste 1 an sau 2, trebuie sa pastrati borcanele undeva la racoare, ferite de umezeala si razele solare!

ALCHIMIE… savarsita… fara cusur… ;)

Savurare divina… voua… tuturor…

comments powered by Disqus

Sus