MAKARONI IN STIL IRANIAN
Cred că macaroanele şi spaghetele sunt preferinţele tuturor copiilor, deoarece au ocazia să se joace în farfurie, aşa cum făceam şi eu cu fraţiorii mei când eram mici şi ne facea mama macaroane sau spaghete, ne întreceam care poate să învelească cu mai multe macaroane furculiţa şi să facă spirală mai mare din ele, sau cine poate să tragă în guriţă o macaroană lungă dintr-o răsuflare printre buze :) La fel de fascinantă este şi pentru prinţesa mea Anisa, care are aproape 4 anişori :P Când vine vorba de macaroane sau spaghete, zice de la început: “ Eu manânc, SINGURĂ ”! Trebuie să menţionez că atunci când vine vorba despre alte mâncăruri, mai face si nazuri cateodată şi trebuie să stau după ea ca să mănânce ;) Dar la macaroane, spaghete şi orez, nu avem această problemă! ;)
Vă împărtăşesc aici o reţetă de macaroane în stil Iranian. De ce e în stil Iranian? Deoarece se prepară ca şi orezul basmati, la aburi şi asta ajută să se facă încet şi bine şi să nu avem dureri de burtică, din cauza faptului că am mancat paste fainoase aldente, şi totodată gustul sosului se impregnează mai bine pe macaroane!
CHINTESENŢA :
ALCHIMIA :
Punem apa la fiert în cratiţă teflonată ( când facem paste sau orez la aburi, trebuie să folosim cratiţă teflonată pentru a nu se arde mancarea ), cât 2/3 dintr-o cratiţă mai măricică, cât să încapă 500 gr. ( 1 pachet ) de macaroane, adăugăm şi 2 linguri de sare. Sarea va ajuta să fiarbă apa mai repede ( mai multe detalii legate de sare şi fierberea apei gasiţi la rubrica “Sfaturi & Idei” pe site )!
Spălam cartoful, roşiile, ciupercile.
Roşiile dacă sunt proaspete, le decojim si le tocăm mărunt sau le dăm prin răzătoarea mare, curăţăm cartoful de coajă, îl tăiem rondele de aproximativ 4-5 mm grosime, lăsăm rondelele de cartofi în apă rece în castron.
Ciupercile dacă sunt proaspete le spălăm, le curăţăm de pieliţă şi le tocăm cuburi mici şi dacă sunt din borcan, le tocăm mai mărunt.
Curatăm ceapa de coajă, o dăm prin răzătoarea mică şi o amestecăm cu carnea tocată.
Când dă apa în clocot, îi oferim 2-3 linguri de ulei să-i ţină companie şi adăugăm macaroanele la fiert, aproximativ 8-10 minute. Cel mai bine e să gustăm şi să simţim noi când sunt făcute, deoarece timpul de gătire diferă în funcţie de cratiţa folosită, altitudinea la care se găteste, aragazul şi tipul de paste făinoase folosite. Indicat este să gustăm mâncarea tot timpul şi să nu ne luăm după ce scrie pe etichetele produselor ;)
În timp ce macaroanele fierb, punem uleiul în tigaie pe foc, când uleiul este încins adăugăm turmericul, piperul şi chimenul, apoi carnea tocată, o călim, cu o lingură de lemn apăsăm carnea tocată, o facem bucăţi mai mici ( separăm grămada de carne tocată ) ca să se prăjeasca mai bine, după ce s-a rumenit carnea puţin şi s-au separat bucaţile de carne tocată adăugăm ciupercile, le călim împreună. Imediat presărăm sarea şi când sunt bine călite, dizolvăm bulionul de roşii în puţină apă şi adăugăm în tigaie, amestecăm bine, lăsăm pe foc 1-2 minute , apoi adăugăm şi roşiile tocate sau rase şi lăsăm să fiarbă la foc mic cu capac. Dacă roşiile nu au destulă zeamă, mai adăugam 1 pahar de apă fierbinte şi lăsăm să fiarbă 5- 10 minute.
Când macaroanele sunt gata, le scurgem în sită, le clătim puţin cu apă călâie şi le lasăm la scurs.
Spălăm cratiţa în care am fiert macaroanele, o punem pe foc, punem ulei cât să cuprindă tot fundul cratiţei, dar strat foarte subţire, putem folosi şi lipie subţire, în loc de cartofi! Aşezăm feliile de cartofi sau tăiem lipia în bucăţi mai mici pe fundul cratiţei, asta pentru a nu irosi macaroanele şi să nu le lasăm să se ardă/prăjească mult, dar putem pune şi direct macaroane, aşa vom avea stratul de dedesubt prajit, partea asta se numeşte TAHDIG, adică fundul oalei în traducere exactă şi este o bunătate ;)
După ce am aşezat feliile de cartof sau lipia, dăm focul la minim ( pe ochiul mijlociu sau mare al aragazului )şi punem peste, un strat de macaroane de aproximativ 2 cm, apoi un strat din sosul cu carne tocată şi roşii, iar un strat de macaroane, apoi sosul şi continuăm până sus. Stratul de deasupra trebuie să fie sosul, este indicat dacă cratiţa e mare şi avem spaţiu, macaroanele să aibă forma de piramidă în cratiţă, adică să fie aşezate întocmai unei piramide când privim de sus ( vă ataşez o poză cu orez, să aveţi idee la ce mă refer, asta ajută să se facă mai bine în aburi. Aburii pătrund mai uşor peste tot )!
Pe capacul cratiţei învelim un prosop curat şi acoperim cratiţa ( aranjăm un prosop pe masă, apoi capacul cratiţei cu mânerul în sus şi asezăm surplusul de prosop peste capac, unde este mânerul şi legăm cu ceva ca să nu cumva să cadă şi să ia foc)!
Cratiţa cu capacul învelit în prosop trebuie să stea pe foc, minim 30-45 de minute asta în funcţie de cratiţa folosită! Dacă folosim o cratiţă medie de vreo 20-30 cm diametru, ne trebuie cam 30 minute, asta o să vă daţi seama după ce faceţi de câteva ori. Ideea e că nu trebuie să ridicaţi capacul în tot acel timp de 30-45 minute.
Macaroanele preparate astfel, se degustă cu poftă gigant si se vor savura in compania diverselor… murături!
ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)
Savurare divină tuturor…
comments powered by Disqus