PASTE DE CASA
Nu cred sa existe cineva pe plaiuri mioritice si nu numai, care sa manance paste de casa si sa afirme ca nu-i sunt pe plac!
La pastele preparate de mine, intra din nou in scena, condimentul minune al Iranului, SOFRANUL. ;)
Faina alba ecologica, oua de tara, sofran si ulei de masline. Aceasta este combinatia ideala pentu pastele de casa.
Eu ma incadrez perfect in categoria celor care traiesc cu nostalgia intinderii pastelor cu facaletul pe masa si atarnarea lor prin toata casa, mirosul imbietor de aluat proaspat cu ou si sofran... bucataria plina de faina... acesta fiind si motivul pentru care am evitat achizitionarea unei masini de intins paste.
Nu prepar foarte des paste, cand se intampla insa, se intampla intocmai ca pe vremuri. ;)
CHINTESENTA:
ALCHIMIA:
Daca sofranul nu este pisat, se piseaza in mojar. Peste sofran se adauga 2 linguri de apa fiarta, intr-un recipient cu capac, si se lasa 2-3 minute.
Se cerne faina, intr-un castron, se aranjeaza apoi sub forma unui munte si se modeleaza un cuib in mijloc. Se sparg ouale si se aseaza impreuna cu sarea, sofranul dizolvat si uleiul de masline in cuibul astfel modelat. Se amesteca ingredintele din mijlocul muntelui cu o furculita si incet, incet, se incorporeaza faina. Se framanta apoi aluatul cu mainile, cateva minute (circa 8-10 minute), pana se obtine un aluat compact, elastic si moale.
Se inveleste aluatul in folie pentru pastrat prospetimea si se lasa la frigider timp de 30-45 de minute, la odihnit. Sa se distreze si el putin acolo, prin frigider. :)
Dupa ce s-a distrat aluatul prin frigider, cu siguranta oboseste… asa ca, se va mai lasa sa se odihneasca la temperatura camerei timp de 10-15 minute, pentru a facilita realizarea alchimiei perfecte. ;)
Dupa ce odihna a fost savarsita, pe suprafata de lucru, se presara putina faina si se intinde aluatul cat se poate de subtire, fie cu facaletul, fie cu masina de intins paste. In acest timp, trebuie sa se presare faina pe suprafata aluatului si sa se intinda usor cu podul palmei pe toata suprafata, pentru a evita lipirea lui de facalet sau de suprafata de lucru.
Dupa ce aluatul este intins, se ruleaza, iar cu fiecare noua portiune in procedeul de rulare, se presara putina faina pentru a evita lipirea. Apoi cu un cutit bine ascutit, se taie dupa preferinta, subtiri intocmai taiteilor de casa, sau mai grosi, precum tagliatelle.
Se indeparteaza apoi excesul de faina de pe paste, se lasa la uscat cel putin 30 de minute, dupa care se pot fierbe asa proaspete, sau se vor intinde pe un suport la uscat, pentru urmatoarele 24 de ore. Timpul pentru uscat variaza intre 30-60 minute in functie de grosimea pastelor.
Daca se prepara o cantitate mai mare si se doreste pastrarea unei parti pentru o folosire ulterioara, pastele (taitei/tagliatelle/spaghetti) se vor lasa la uscat pentru urmatoarele 24 de ore, dupa care se vor pastra intr-o punga din hartie sau o cutie din carton, intr-un spatiu uscat si bine aerisit! se pot pastra astfel, pana la 2-3 luni!
Pentru a prepara Ravioli, dupa ce se intinde aluatul subtire, se indeparteaza surplusul de faina de pe partea de sus a aluatului, se presara tava de ravioli cu faina, se aseaza aluatul deasupra, apoi se aranjeaza umplutura(poate sa fie cu peste/carne/ fructe de mare/ciuperci/branza/verdeturi sau legume)in adancitura. Se apasa putin cu o lingurita pe fiecare bucata in parte. Se bate un ou si se intinde peste aluat, in jurul umpluturii, cu ajutorul unei pensule. Aceasta procedura va ajuta foile de aluat sa se lipeasca intre ele.
Deasupra se aseaza alta foaie de aluat. Se apasa bine cu facaletul peste ele, apoi se desprind cu grija si se lasa la uscat 30-60 minute.
Daca nu detinem tava speciala pentru ravioli, aluatul se va taia fasii cu latimea de 5 cm si lungimea de 25-30 sau 35 de cm, in functie de masa de lucru. O bucata de ravioli va trebui sa aiba dimensiunile de 5x5 cm!
Se intinde o fasie, aproximativ de 5 cm latime si 25 cm lungime, se aseaza cu atentie umplutura incat sa fie pozitionata in mijlocul fiecarui ravioli. Se unge apoi aluatul pana langa umplutura, cu ou batut, cu ajutorul unei pensule. Peste, se aseaza alta fasie de 5x25 cm si se va sigila fiecare bucata de ravioli, apasand cu degetele in jurul umpluturii, pentru a ne asigura ca nu va ramane aer in ravioli. Se taie apoi, cu ajutorul unui cutit sau cu taietorul de pizza, bucati de 5x5 cm.
FIERBEREA PASTELOR:
Pentru fierberea pastelor/ravioli, se pune apa la fiert, cu putina sare (sarea grabeste fierberea apei! Mai multe informatii despre sare si fierberea apei, gasiti la rubrica ''SFATURI&IDEI'').
Imediat ce apa incepe sa fiarba, se introduc pastele si se fierb 4-8 minute. Recomandat este sa se guste si sa se descopere cand sunt facute, deoarece timpul de gatire difera in functie de grosimea pastelor.
Daca se fierb pastele de casa, nu este necesar sa se adauge ulei in apa, se va amesteca din cand in cand, pentru a evita sa se lipeasca intre ele. Pastele calitativ bune nu se lipesc niciodata.
ALCHIMIE… savarsita… fara cusur… ;)
Savurare divina… tuturor.