Reţete - Preparate Vanjoase cu Peste si Carne - KEBAB DE OAIE CU GARNITURA DE OREZ BASMATI IN DOUA CULORI

KEBAB DE OAIE CU GARNITURA DE OREZ BASMATI IN DOUA CULORI

Carnea de oaie, este carnea cea mai des consumata in Orient.

Majoritatea kebaburilor se prepara cu carne de oaie, dar se poate foarte bine, sa se foloseasca si carnea de vita.

Aroma si gustul, se pot da, in functie de preferinte, cu condimentele si ierburile care ne plac. ;)

Va prezint mai jos o reteta, cu amestec de vita si oaie, unde fiecare se poate juca si cu ingredintele si cu forma kebabului. :)

 

CHINTESENTA :

  • orez basmati - 300 g
  • carne tocata amestec vita si oaie (nu foarte grasa) - 500 gr
  • ceapa - o bucata
  • patrunjel proaspat tocat - 3 linguri
  • marar proaspat tocat - 3 linguri
  • sofran pisat - 1 varf de lingurita
  • turmeric (curcuma) - 1 varf de lingurita
  • curry - 1 varf de lingurita
  • chimion - 1 varf de lingurita
  • ulei de samburi de struguri sau soia - pentru prajit kebabul ( eu folosesc la prajit unul dintre aceste doua feluri de ulei, mai multe detalii despre ulei, gasiti la rubrica “SFATURI & IDEI”!!! )
  • unt - 50 gr
  • piper -  1 varf de lingurita
  • sare

ALCHIMIE :

PREGATIREA OREZULUI:

Pentru inceput, orezul se spala cu apa calaie intr-un castron, cu 4-5 linguri de sare grunjoasa. Se amesteca lent, pentru a evita ruperea boabelor de orez. Din cauza apei care devine tulbure, se va spala orezul in 3-4 ape. Doar la prima spalare se foloseste sare, iar dupa cele 3-4 spalari, gustul nu se mai simte sarat, ci foarte atenuat.

Varianta ideala este sa ramana orezul cel putin 4-5 ore dupa spalare, in apa, dar se poate prepara si imediat dupa spalare. Insa, daca se va pastra in apa, va prinde in volum si va fierbe mult mai repede.

Se pune apa in cratita teflonata (orezul basmati in stil Iranian la aburi, se prepara in cratita teflonata pentru a evita sa se lipeasca), in functie de cat orez folosim, apa trebuie sa fie mai multa, oricum se va arunca dupa ce fierbe orezul. Ca idee, 2/3 din cratita… cand apa incepe sa fiarba, se adauga 2 linguri de sare, 2-3 linguri de ulei, dupa care se adauga orezul bine scurs, se amesteca usor cu o lingura din lemn si se lasa sa fiarba la foc mediu!

Cel mai important este timpul de fierbere al orezului, bobul de orez trebuie sa fie fiert, dar miezul trebuie sa fie inca tare… acesta este secretul prepararii orezului, trebuie sa gustam bobitele de orez, din cand in cand, oricum  nu trebuie prea mult timp sa fiarba, 10 minute aproximativ, dar de la orez la orez, difera si timpul de fierbere.

Dupa ce orezul este fiert, se rastoarna cu apa din cratita cu tot, in sita fina, se clateste o data cu apa calaie si se lasa sa se scurga apa. In acest fel, orezul mai pierde din amidon, iar orezul astfel preparat, la aburi, ingrasa mai putin :))

Intre timp, se spala cratita teflonata, se aseaza pe foc, se adauga ulei cat sa cuprinda tot fundul cratitei, dar strat foarte subtire, dupa care, se poate folosi lipie libaneza, salata verde sau cartof, curatat si taiat felii subtiri cu grosime de 5 mm, care se aseaza la fundul cratitei, incercand sa se acopere fundul cratitei uniform, sau se procedeaza la fel cu frunzele de salata verde sau lipia taiata in bucati mai mici . Acest procedeu este necesar pentru a evita irosirea, arderea sau prajirea prea accentuata a orezului. In functie de preferinte insa, se poate pune si direct orezul, asa se va obtine stratul de dedesubt prajit...  partea aceasta se numeste TAHDIG (Tadig) , adica fundul oalei/cratitei, in traducere exacta, si este o bunatate ;)

Dupa ce s-au asezat feliile de cartof, salata verde (salata verde se pune in uleiul incins la fundul cratiteti in  2 straturi) sau lipia, se lasa focul la minim ( pe ochiul mijlociu al aragazului) se adauga orezul din sita peste lipie si se ridica orezul din laterale spre centru , obtinand o piramida din orez... ;)

Optional, pentru  mai multa savoare si aroma, se adauga jumatate din cantitatea de sofran dizolvat, inspre marginea cratitei, intr-un coltisor, apoi se aseaza pe capacul cratitei un prosop curat si se acopera si cratita (se aseaza un prosop pe masa, apoi peste capacul cratitei pozitionat cu manerul in sus, se aranjeaza surplusul de prosop peste capac - unde este manerul si se legam cu ceva, evitand ca prosopul sa cada si sa ia foc).

Cratita, cu capacul astfel invelit in prosop, trebuie sa stea pe foc minim,  timp de 30-45 minute,  asta in functie de cratita folosita! Daca se foloseste o cratita medie de vreo 30 cm diametru, sunt necesare aproximativ  30 de minute. Timpul nu va mai ramane un mister, dupa ce preparati aceasta reteta de cateva ori. ;) Ideea este ca nu trebuie sa se ridice capacul timp de 30 minute, iar dupa cele 30 de minute, se testeaza orezul daca este facut, gustandu-l, trebuie sa se desprinda bob cu bob si sa fie si moale in acelasi timp. Pentru gust, se poate adauga unt topit peste orez, la sfarsit, sau daca orezul este foarte uscat, se poate stropi cu putin ulei incalzit sau unt topit in ibric.

Cu cat cantitatea de orez este mai mare sau cu cat este mai mare cratita, trebuie mai mult timp sa stea la abur!

 

PREGATIREA SOFRANULUI:

Pistilul de sofran, se piseaza in cazul in care nu este deja pisat, se dizolva in 4-5 linguri de apa fierbinte, se acopera cu un capac si se lasa 5 minute.

Dupa ce orezul este preparat, se iau aproximativ 12 linguri si se amesteca cu sofranul dizolvat, pana se obtine o culoare uniforma a bobitelor de orez. Se folosesc apoi in farfurie, ambele variante de orez, atat alb cat si galben, obtinand o paleta coloristica armonioasa, un rezultat special si elegant.

 

PREGATIREA KEBABULUI:

Pentru inceput se curata ceapa si se da prin razatoarea mica, se lasa la scurs intr-o sita fina, si se preseaza cu degetele pentru a inlatura tot lichidul din ceapa. Apoi se amesteca cu carnea tocata, se adauga curry, patrunjelul si mararul tocat, chimionul, sarea, piperul si turmericul, se amesteca bine, pana se obtine o compozitie omogena.

Intr-un vas inchis ermetic sau un castron invelit bine cu folie alimentara, se lasa la frigider aproximativ 2 ore, cat sa se combine aromele ingredientelor.

Cand se doreste prepararea, se incinge tigaia, se adauga uleiul in tigaie si se lasa cateva secunde, pana se incinge si uleiul.

Este nevoie si de un vas cu apa, in care se umezesc palmele pentru a evita lipirea compozitiei de maini. Apoi din compozitia de carne, se formeaza cu ajutorul palmelor chiftelute (pot avea forma rotunda sau ovala – in functie de preferinte), cu grosimea de aproximativ 1 cm. Dupa ce exista certitudinea ca uleiul este incins, se lasa focul mai mic si se introduc kebaburile in tigaie, se prajesc pe ambele parti, dupa care, se scot pe hartie absorbanta (atentie, hartia trebuie sa fie mai groasa, pentru a evita lipirea ei de kebaburi, se poate folosi rola de hartie numita “prosoape de bucatarie”, varinata mai groasa) pentru a scapa de surplusul de ulei.

Kebabul se serveste alaturi de orezul cu sofran, presarat cu sumac (sumak-ul este un condiment acrisor care se foloseste la majoritatea frigaruilor si kebaburilor, se poate achizitiona de la magazinele orientale sau din hypermarket) si acompaniat de salata de vara, salata de iaurt cu sfecla rosie sau salata de iaurt cu spanac!

http://retetedetop.ro/retete/salate-si-sosuri-incantatoare/

ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)

Savurare divină…  tuturor…


 

comments powered by Disqus

Sus