KHORESHT-E GHEYMEH BA MORGH ( SOS CU PUI SI LINTE GALBENA)
KHORESHT se refera in general la sosuri gen tocana, din bucataria Iraniana, si este de obicei servit alaturi de orez sau lipie.
Deoarece garnitura de baza, in Iran, este orezul... exista si o varietate mare de khoresht-uri.
Khoresht-e Gheymeh, este unul dintre cele mai populare sosuri din Iran,
foarte usor de preparat. Se poate prepara cu carne de pasare (pui, curcan, gasca, rata) si carne rosie (oaie, vita si porc).
Eu va dezvalui reteta cea mai rapida, cu carne de pui.
CHINTESENTA :
ALCHIMIA:
Pentru inceput, se taie puiul in cuburi mici, de aproximativ 1 sau 2 cm.
Lintea galbena se spala cu apa si sare. (Cum se spala lintea, fasolea sau orezul? click aici )
Ceapa se curata si se taie julien.
Cartofii se spala, se curata si se taie pai, iar pana se folosesc, se vor pastra in apa rece, pentru a evita oxidarea(innegrirea).
Se incinge ulei intr-o cratita, 40 ml aproximativ, se adauga curcuma in uleiul incins, imediat dupa, si ceapa taiata julien.
Se calesc 3-4 minute, apoi se adauga lintea galbena, spalata si scursa de apa, pana ceapa devine sticloasa. Aceasta procedura impiedica sfaramarea lintei, dupa ce se fierbe.
Imediat dupa calirea cepei, se adauga puiul taiat cuburi, sa-i tina companie… si se caleste putin.
Dupa 5 minute se adauga bulionul de rosii, sare, piper, 2 pahare de apa fiarta si se lasa pe foc mic,
pana fierbe carnea si sosul devine mai consistent.
Cartofii pai se prajesc si se servesc peste khoresht-e gheymeh, cu orez sau lipie.
Acest preparat poate sa fie servit cu muraturi, alaturi de o salata de vara sau salata de iaurt cu spanac si castraveti.
ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)
Savurare divina… tuturor…
comments powered by Disqus