Reţete - Preparate Vanjoase cu Peste si Carne - OREZ BASMATI CU SOFRAN FACUT LA ABURI, CU PIEPT DE PUI IN MARTINI SI ROSII COAPTE

OREZ BASMATI CU SOFRAN FACUT LA ABURI, CU PIEPT DE PUI IN MARTINI SI ROSII COAPTE

Orezul basmati e garnitura de baza in Iran, si in multe tari din Orient si Asia de est, si totodata la noi in Iran se face orezul in cel mai sanatos mod, la aburi, cu mai putin amidon, mai gustos si aratos ca un foto model bine finisat, doar este bob cu bob ;) Si se poate asocia cu orice fel de carne sau preparate vegetariene!

Mod de preparare la aburi - stilul Iranian de preparare a orezului!

Orezul basmati Indian este cel mai bun orez, si il puteti cumpara din magazinele orientale.

Orezul basmati bun, se mareste pana de 3 ori in volum, adica daca faceti 2 cesti de orez, poate ajunge dupa preparare la 5 - 6 cesti...

 

CHINTESENTA:

  • orez basmati -  3 cesti
  • ulei -  8 linguri
  • sare gronjoasa - 5 linguri
  • cartofi 1-2 bucati sau o lipie subtire
  • piept pui - 1 bucata, sau pulpa superioara dezosata si fara piele, de pui,  4-5 buc
  • Martini - 50 ml
  • sumak ( sumak-ul se presare pe pui cand se serveste, si este optional)
  • curry - 1 lingurita
  • ceapa - 1 bucata
  • usturoi - 1 catel
  • ulei - 5 linguri
  • unt -  30 gr
  • rosii - 2-3 bucati
  • piper
  • sare

 

ALCHIMIA:

In prima faza se pune apa in cratita la fiert cat 2/3 din cratita.

Se spala orezul de 2-3 ori in castron cu sare ( prima data cand pui orezul in castron, pui si un pumn de sare gronjoasa, o sa vezi ca apa o sa devina tulbure, amesteci incet sa nu se rupa bobitele de orez, si asa iese tot praful de pe orez, asta se face si la fasole, linte, etc. ) din acest motiv se spala in 2-3 ape, ca sa iasa sarea... se lasa in apa... (cel mai indicat ar fi sa ramana orezul in apa 3-4 ore, dar daca nu se poate nu e bai )! ;))

Dupa ce s-a fiert apa, se scurge apa din castronul cu orez si se pune orezul in apa fiarta, cu 2-3 linguri de ulei si  2-3 linguri de sare... cel mai important lucru la fierberea orezului este ca, trebuie ca  orezul sa fie fiert dar sa fie miezul inca tare, asta simtiti gustand din orez... daca e prea fiert se face lipicios, daca nu e fiert o sa ramana tare bobul de orez...  si cand orezul este fiert cu miezul tare inca, se strecoara in sita fina si sa clateste putin cu apa calaie... si aici dispare si excesul de sare care s-a pus la fiert, daca vi se pare ca e foarte sarat orezul fiert si strecurat, il clatiti mai bine cu apa, pana dispare gustul sarat!

Cu aceasta metoda de preparare a orezului, scapam si de o mare parte a amidonului din orez!

Intre timp  spalam  cratita teflonata, punem pe foc, adaugam ulei cat sa cuprinda tot fundul cratitei, dar strat foarte subtire, putem folosi lipie subtire, sau cartof, curatat si taiat felii subtiri cu grosime de 5 mm, si asezam feliile pe fundul cratitei, sau taiem lipia in bucati mai mici, asezam pe fundul oalei, asta pentru a nu irosi orezul si sa nu se arda/prajeasca mult, dar putem pune si direct orezul, asa vom avea stratul de dedesubt prajit,  partea asta se numeste TAHDIG, adica fundul oalei in traducere exacta si este o bunatate ;)

Dupa ce am asezat feliile de cartof sau lipia, dam focul la minim ( pe ochiul mijlociu sau mare a aragazului) punem orezul din sita, in cratita si ridicam orezul din laterale spre centru si cream un munte de orez, apoi pe capacul cratitei punem un prosop curat si punem peste cratita ( punem un prosop pe masa, asezam capacul cratitei cu manerul in sus si punem surplusul de prosop peste capac unde e manerul si legam cu ceva ca sa nu cumva sa cada si sa ia foc).

Cratita cu capacul invelit in prospo trebuie sa stea pe foc, timp de minim 30-45 minute asta in functie de cratita folosita! Daca folosim o cratita medie de vreo 20-30 cm diametru ne trebuie cam 30 minute, asta o sa va dati seama dupa ce faceti de cateva ori. Ideea e ca nu trebuie  sa ridicati capacul timp de 30 minute, si dupa cele 30 minute, gustati,orezul trebuie sa fie bob cu bob, si pentru gust adaugam unt topit la sfarsit peste orez, sau daca o sa fie orezul foarte uscat, se poate stropi cu ulei sau unt topit.

Asa se prepara orezul basmati simplu care se poate servi cu diferite sosuri!!

Se poate folosi si sofran astfel: pistilul de sofran se piseaza si se dizolva intre o cantitate mica de apa fierbinte, 2-3  linguri de apa fierbinte cu un varf de sofran pisat... dupa ce topim punem cateva linguri de orez din cratita, amestecam pana orezul ia culoare si aroma sofranului, putem folosi pentru decor pe deasupra orezului simplu.

P.S. Cu cat cratita are mai mult orez, ii trb timp mai mare sa stea la aburi.

Prepararea puiului:

Puiul se taie cuburi, ceapa si usturoiul se toaca marunt.

Uleiul se incinge in tigaie, in uleiul incins se pune curry si piper, si imediat peste se pun bucatile de  pui si se calesc cu ceapa si usturoiul maruntit,  cand puiul e facut, se pune sarea, piperul si untul, la sfarsit se adauga martini, se mai lasa 1-2 minute ca sa se evapore alcoolul din martini,  puiul e gata.

Rosiile se taie in  jumatati si se pun pe gratar sau se prajesc in tigaie unsa cu ulei ca sa nu se lipeasca.

Orezul se serveste cu pui presarat cu sumak si rosii coapte.

 

ALCHIMIE savarsita fara cusur.

Savurare divina.

comments powered by Disqus

Sus