Reţete - Salate si Sosuri Incantatoare - SALATA DE MASLINE (ZEYTOON PARVARDEH)

SALATA DE MASLINE (ZEYTOON PARVARDEH)

ZEYTOON PARVARDEH este o salata specifica regiunii nordice a Iranului (SHOMAL).

De cate ori ajung in Iran, trebuie sa ajung si la SHOMAL, care, situat la sud de Marea Caspica (cu o altitudine care coboara 28m sub nivelul Oceanului Planetar), este strabatut de un lanț muntos ingust, dar foarte inalt, numit Alborz (Elburz).

Acolo unde, mergand pe sosea, in stanga poti admira Marea Caspica in toata splendoarea ei si in dreapta, o priveliste mirifica a lantului muntos Alborz, culmile lui fiind acoperite cu zapada, pe tot parcursul anului.

In aceasta parte a tarii, pajistile naturale si padurile ocupa mari suprafete. In tinuturile de la nord de Elburz, terenurile agricole sunt utilizate indeosebi pentru cultura cerealelor, plantatii de ceai si orezarii. Aspectul peisagistic este foarte impresionant. Daca mai adaugam ca acolo se gaseste cel mai bun orez basmati, cele mai minunate salate cu masline, pesti in toate formele existente: proaspeti, uscati, marinati, in saramura… este imposibil sa nu va doriti sa descoperiti magia pitorescului Shomal, unde am descoperit si minunata Zeytoon Parvardeh.

Aceasta salata se prepara cu ierburi aromatice din regiune, dar eu va ofer o reteta in care se folosesc ingrediente existente in Romania.

ZEYTOON PARVARDEH este un preparat care permite imaginatiei sa jongleze in voie, in care se pot adauga condimentele si ierburile preferate.  Dupa descoperirea unor noi combinatii, astept sa-mi impartasiti experienta voastra. ;)

CHINTESENTA :

 

  • masline verzi - 300 gr
  • ceapa rosie - o bucata
  • rodie - o bucata
  • concentrat/bulion de rodie - 80 gr (se gaseste in magazinele orientale sau in hypermarket)
  • miez de nuca - 60 gr
  • ulei de masline - 50 ml
  • usturoi - 1 bucata (optional) - eu prefer, de cele mai multe ori, varianta fara usturoi, deoarece daca se prepara cantitate mai mare si nu se consuma intr-o saptamana, usturoiul schimba gustul, iar compozitia devine amara!
  • menta uscata - o lingurita
  • piper - un varf de lingurita
  • sare - daca maslinele care se folosesc nu sunt deja sarate

 

ALCHIMIA:

In prima faza, se spala maslinele si se lasa la scurs, apoi se tin intr-un recipient cu capac ermetic.

Ceapa rosie se curata si se taie julien (cat mai fin posibil).

Miezul de nuca se macina fin, cu ajutorul unui blender sau mojar.

Daca se foloseste usturoi, se piseaza fin, identic celui folosit pentru mujdei.

Se adauga apoi toate ingredintele in recipientul in care sunt maslinele si se amesteca bine, pana se obtine o compozitie omogena.

Se pastreaza la frigider 2-3 zile, amestecandu-se din cand in cand, pentru a se omogeniza cat mai bine compozitia. Dupa cele 2-3 zile, salata este potrivita pentru servit.

Se serveste ca atare, sau cu mancaruri mai grase.

 

ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)

Savurare divina… tuturor…


comments powered by Disqus

Sus