Reţete - Supe si Ciorbe Savuroase - ABDUGH KHIYAR ( SUPA DE IAURT CU CASTRAVETI, STAFIDE SI NUCA )

ABDUGH KHIYAR ( SUPA DE IAURT CU CASTRAVETI, STAFIDE SI NUCA )

O alta minunatie orientala, care-mi starneste amintiri dragi sufletului meu, de fiecare data cand o savurez, care ma fascineaza intotdeauna cu parfumul ei, care-mi gadila papilele gustative cu aroma ei… este magnifica… ABDUGH KHIYAR… o SUPA rece de iaurt cu castraveti, care nu necesita gatire...  foarte racoritoare si nutritiva, care pe timpul verii, cand temperaturile sunt extrem de ridicate, te poate ajuta sa te racoresti, si totodata sa te hranesti sanatos, chiar si atunci cand, din cauza temperaturilor ridicate… nu ai pofta de o mancare grea sau nu ai deloc pofta de mancare...

Daca iti prepari aceasta supa si o savurezi, vei realiza ca in toiul verii, te ia cu tremurici ;)) Atat de racoritoare este :) Nu ma crezi, nu? :) Gusta si te vei convinge ;)

 

CHINTESENTA:

  • Iaurt cremos / crema de iaurt - 1 kg
  • catraveti cornison- 3 bucati medii
  • miez de nuca - 100 gr
  • stafide - 100 gr
  • menta proaspata - 12-15 frunze sau menta uscata o lingurita ( preferabil menta proaspata )
  • marar proaspat -  1-2 fire
  • patrunjel proaspat - 1-2 fire
  • tarhon - 1-2 fire
  • ceapa verde - 2 fire
  • petale de trandafir uscate - o lingurita
  • piper - un varf de lingurita
  • apa rece ca gheata - 250 ml
  • 5-6 cuburi de gheata
  • sare

 

ALCHIMIA :

Spalam castravetii, ii curatam de coaja si ii tocam cuburi mici. Miezul de nuca il tocam marunt cu cutitul, dupa ce spalam menta, mararul, tarhonul si patrunjelul, le tocam marunt... ceapa verde o taiem rondele cat mai subtiri, inclusiv partea verde... amestecam toate ingredintele tocate si maruntite cu iaurtul cremos, adaugam si stafidele curatate, presaram sare si piper... petalele de trandafir le maruntim si presaram peste supa, apoi adaugam apa rece si cuburile de gheata... Supa noastra de vara este gata si se poate servi cu lipie uscata, sau proaspata... daca vrem lipia mai crocanta, o putem incalzi pe aragaz, direct pe foc astfel: punem lipia pe foc, si o invartim cat sa se incalzeasca toata suprafata lipiei, apoi o intoarcem, pana se usuca lipia pe foc, o lasam 1-2 minute pana se raceste, o maruntim si o aruncam peste supa ;)

P.S. La partea cu verdeata putem sa ne jucam cu aromele, putem folosi si coriandru si busuioc proaspat, daca una dintre verdeturile mai sus mentionate nu le avem la indemana!

 

ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)

Savurare divina… tuturor…:)

comments powered by Disqus

Sus