CIORBA DE CARTOFI CU TAMARIND
Tamarindul este fructul unui copac tropical, din familia Fabaceae, originar din Africa (Sudan si Madagascar) si atribuit in mod eronat Indiei ca origine (tamar hindi), unde a fost introdus ulterior. Cunoscut de greci si egipteni inca din secolul 4 I.C.
Tamarind (tamar hindi) este un fruct des folosit in India si Filipine si arata ca un soi de leguma de culoare maronie. Tamarind este foarte popular si in Africa, unde este consumat fie sub forma cruda, fie ca ingredient in anumite feluri de mancare traditionale.
Fructul, avand o pulpa carnoasa, creste in interiorul unei pastai maronii asemanatoare leguminoaselor, dar cu dimensiuni mai mari.
Tamarind este un fruct care se gaseste preponderent in India, Asia, Africa de Vest şi America de Sud. Tamarind are un gust dulce-acrisor, este bogat in zahar, vitamina C, vitamina B si interesant pentru un fruct in calciu.
Il puteti gasi la majoritatea magazinelor cu specific oriental, la unele Plafare si pe internet...
Eu il voi folosi in reteta mea pentru acrit ciorba...
CHINTESENTA:
ALCHIMIA:
Fierbem tamarindul in 500 ml de apa, timp de 15 minute.
Spalam cartofii, morcovii, patrunjelul radacina si frunzele de patrunjel. Curatam cartofii si ii taiem cuburi dupa preferinta, mici sau mai mari. Radacina de patrunjel si morcovii ii curatam de coaja si ii dam prin razatoarea mare, ceapa o curatam de coaja si o taiem julien, frunzele de patrunjel le tocam marunt.
Punem oala pe foc cu ulei, cand uleiul este incins adaugam ceapa, morcovii si radacina de patrunjel ras, le calim 1-2 minute la foc mic, apoi adaugam 1 pahar din stock si lasam la foc mic 4-5 minute, dupa care adaugam restul de stock, sare, piper si lasam sa fiarba la foc mic/mediu in functie de ochiul folosit al aragazului.
Dupa ce am fiert tamarindul 15 minute, il strecuram prin sita fina si pastram zeama, care o sa o folosim pentru acrit ciorba. Fructul il putem manca dupa ce se raceste, mare grija sa nu inghitim samburii si firisoarele de la radacini ;)
Dupa ce s-au fiert legumele, adaugam zeama de la tamarind si mai lasam pe foc 10 minute.
Daca nu gasim tamarind, putem face aceasta reteta si putem folosi pentru acrit, bulion de zarzare, bors, agurida de struguri sau bulion de rodie ;) Avem variante, nu? Doar ca gustul va fi diferit!
Cand ciorba e gata, adaugam patrunjelul tocat si smantana, amestecam bine si oprim focul!
Aceasta ciroba se serveste cu ardei iute proaspat sau murat!
ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)
Savurare divina… tuturor…
comments powered by Disqus