SUPA DE LINTE ROSIE
Supa de linte rosie este o supa foarte gustoasa, des intalnita in restaurantele din Turcia, cine si-a facut vacanta in Turcia, stie asta ;)) Daca tanjiti dupa gustul sublim al savuroaselor bucate, provenite din bogata cultura turca, incercati aceasta reteta! Aceasta supa care poate avea culoarea galbena sau rosie, in functie de regiunea unde e preparata... va ajuta sa rememorati minunatele clipe petrecute in compania aromelor desavarsite de… combinatia ideala a plantelor aromatice… O supica usor de facut, savuroasa si foarte putin costisitoare ;)
CHINTESENTA :
ALCHIMIA:
Spalam lintea astfel: Punem lintea in castron, cu 2-3 linguri de sare grunjoasa, daca nu avem grunjoasa, putem folosi orice fel de sare, adaugam apa calaie si amestecam usor, apa va deveni tulbure, varsam apa si mai spalam inca de 2 ori... doar prima data punem sare... si asa spalam lintea in 2-3 ape, apoi o lasam in apa rece...
Tocam ceapa cuburi mici, usturoiul il trecem prin tocatorul de usturoi sau il tocam cu cutitul, cat mai marunt.
Punem oala pe foc, adaugam uleiul... cand uleiul este incins, adaugam curcuma, boia dulce, chimen si piperul, amestecam condimentele in ulei ( aceasta metoda se foloseste pentru a intensifica gustul si aroma condimentelor in mancare ) si imediat, ceapa... dupa ce calim ceapa putin, adaugam si usturoiul... dupa care adaugam 1 pahar din stock-ul de carne ( folosim stock de carne de pui/vita pentru un gust mai bun, dar putem folosi si apa in loc de stock ), lasam 2-3 minute, dupa care, varsam apa din castronul cu lintea rosie si punem lintea in oala, peste ceapa si usturoi , adaugam si restul de stock, sare si lasam pe foc mediu la fiert.
Pentru a fierbe mai repede, folosim un capac… si in functie de lintea folosita, poate fierbe intre 20-40 de minute...
Cand s-a fiert lintea, e gata supa! Adaugam menta uscata, inchidem focul si mai lasam supa inca vreo 5-10 minute cu capacul pus.
P.S. Mai putem folosi si bulion de rosii ( 1-2 linguri ) sau pasta de chilli ( o lingura ), pentru gust si culoare... daca folosim unul din ele, il punem dupa ce am calit ceapa si usturoiul si apoi adaugam paharul de stock si continuam cu metoda de mai sus!
Aceasta supa se acreste cu lamaie, si se serveste cu lipie uscata, lipie prajita in ulei, sau crutoane... cu ceapa (uscata sau verde), sau ardei iute, dupa plac! ;)
ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)
Savurare divina… tuturor…
comments powered by Disqus