Reţete - Vegetariene Lesnicioase - MANCARICA DE VINETE ( KOOKOO BADEMJOON )

MANCARICA DE VINETE ( KOOKOO BADEMJOON )

O mancarica foarte gustoasa si nutritiva.

Vinetele fac parte din familia Solanaceae si sunt originare din India si Birmania, unde se presupune ca erau cunoscute inca din anii 800 inainte de Christos, apoi au patruns in China, Orientul Mijlociu si Zona Meridionala. Ele au inceput sa fie apreciate ca legume abia in secolul al XV-lea, cand au capatat o extindere rapida in foarte multe zone ale globului. In Romania, consumul de vinete se situeaza in jurul a 4,5 kg/locuitor, vinetele sunt apreciate in arta culinara, fiind bogate in saruri minerale si hidrati de carbon si cu valoare energetica ridicata.

 

In Iran, vinetele sunt denumite “indureratele legumelor” datorita culorii negre, ca si cum ar tine doliu tot timpul pentru surorile lor, legumele, care sunt sacrificate de oameni, zi de zi :)) Razi?!? Pai de asta am si scris aceste randuri, ca sa mai si radem ;))

Acum serios vorbind, am facut de mai multe ori aceasta reteta si le-am cerut celor care o savurau, sa ghiceasca ce contine acest preparat?! Unii dintre prieteni au afirmat pana si carne de vita  :P

CHINTESENTA :

vinete - 1 kg

oua - 6 bucati

Ulei de samburi de struguri sau soia - 100 ml ( eu folosesc la prajit unul dintre aceste 2 feluri de ulei, mai multe detalii despre ulei, gasiti la rubrica “SFATURI & IDEI”!!!)

ceapa - 1 bucata

usturoi - 1 catel

patrunjel - cateva fire

boia dulce - un varf de lingurita

curcuma ( turmeric ) - un varf de lingurita

piper - un varf de lingurita

sare

 

ALCHIMIA :

Pentru aceasta reteta avem 3 variante de preparare (cantitatile raman la fel):

Prima varianta:

Spalam vinetele, le curatam de coaja apoi le dam prin razatoarea mare, punem peste vinetele rase  putina sare,  lasam 20 minute, dupa care cu mainile, stoarcem vinetele rase pentru a scapa de surplusul de apa din ele.

Ceapa o curatam de coaja si o tocam marunt ( cuburi mici ). Usturoiul si patrunjelul se toaca marunt, dupa care punem uleiul in tigaie la incins, amestecam ceapa, usturoiul si vinetele cu sare, piper, boia dulce si curcuma apoi le prajim pe toate, in uleiul incins la foc mic, amestecand incontinuu, pana se fac. Adaugam ouale si amestecam in continuare, iar cand este aproape gata, adaugam  patrunjelul tocat si amestecam bine.

A doua varianta:

Aici vom folosi si un varf de lingurita de praf de copt!

Spalam vinetele, le curatam de coaja apoi le dam prin razatoare mare, punem peste vinetele rase putina sare,  lasam 20 minute, dupa care cu mainile, stoarcem vinetele rase pentru a scapa de surplusul de apa din ele.

Ceapa o curatam de coaja si o tocam marunt ( cuburi mici ), usturoiul il pisam, patrunjelul il tocam marunt, amestecam bine toate ingredientele (vinetele, ceapa, patrunjelul, usturoiul, ouale cu sare, piper, boia dulce, praf de copt si curcuma), incingem uleiul in tigaie si punem compozitia in tigaie cu capac, la foc mic.  Dupa ce s-a prins bine ( s-a inchegat ) o taiem in 4 cu o paleta de lemn si punem capacul pana se prajeste bine pe o parte, apoi o intoarcem pe partea cealalta si o prajim.

A treia varianta:

Si aici vom folosi un varf de lingurita de praf de copt, dar il vom prepara in cuptor!

Incingem cuptorul la 180 grade C.

Spalam vinetele, le curatam de coaja apoi le dam prin razatoarea mare, punem peste vinetele rase  putina sare,  lasam 20 minute, dupa care cu mainile, stoarcem vinetele rase pentru a scapa de surplusul de apa din ele.

Ceapa o curatam de coaja si o tocam marunt ( cuburi mici ), usturoiul il pisam, patrunjelul il tocam marunt, amestecam bine toate ingredientele (vinetele, ceapa, patrunjelul, usturoiul, ouale cu sare, piper, boia dulce, praf de copt si curcuma), pregatim o tava sau un vas de yena care, ori il ungem cu unt si il tapetam cu faina, ori folosim foaie de copt, aranjand-o in vas sau tava pana sus, cat sa acopere si marginile interioare ale vasului si ungem cu o pensula cu ulei dupa care punem compozitia in vas si o introducem la cuptor pentru aproximativ 40 minute. Dupa primele 15 minute dam cuptorul la foc mic ( 150 grade C ) si ca sa stim cand este coapta, o putem incerca cu “testul scobitorii” astfel:  “Testul scobitorii” presupune introducerea unei scobitori cat mai aproape de mijlocul preparatului, daca in momentul scoaterii scobitorii, aceasta este curata,  inseamna ca deliciul este gata, in cazul in care scobitoarea prezinta urme de compozitie, atunci inseamna ca preparatul trebuie sa mai stea la cuptor.

Acest preparat se serveste cu felii de rosii, salata de iaurt sau muraturi!

ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)

Savurare divina… tuturor…

comments powered by Disqus

Sus