In privinta decongelarii carnii, exista doua modalitati sanatoase din punctul meu de vedere si una mai putin sanatoasa, cea mai sanatoasa fiind cea in frigider. E drept, aceasta este si cea care necesita cel mai mult timp dar, daca vrei sa pierzi mai putin timp, poti pune carnea intr-un vas cu apa rece. Iar metoda mai putin sanatoasa sau chiar nesanatoasa, este sa folosesti cuptorul cu microunde unde o poti decongela cu functia DEFROST si aici tin sa mentionez ca eu NU folosesc cuptorul cu microunde, pentru ca undele cuptorului cu microunde dauneaza sanatatii… oricum suntem inconjurati zi de zi de undele GSM, radio si TV (nici la TV nu ma uit)… dar, fiindca fara ele viata e grea in zilele noastre, prefer sa nu contaminez bucatele si cu cele de la microunde.
NU uitati, carnea sau alimentele decongelate NU se recongeleaza!
Pentru peste putem folosi decongelarea în soluție salină.
Decongelarea în soluție salină este o metodă specifică pentru pește. În funcție de tipul de pește (talie, conținut de grăsime), se prepară o soluție cu apă rece, sare grunjoasă și oțet din vin. Peștele se ține în această soluție.
Pentru peștii mari, cu conținut mare de grăsime, 1 litru de soluție conține: 1 l de apă rece, 150 g de sare grunjoasă și 50 ml de oțet. Pentru peștii mici, se reduce la jumătate cantitatea de oțet.
În timpul decongelării, carnea peștelui nu devine foarte sărată, dar este bine să fiți atenți la cantitatea de sare când gătiți.
Decongelarea la temperatura camerei.
Această metodă este recomandată doar pentru fructe, legume, prăjituri sau pâine. În timpul decongelării la temperatura camerei, alte tipuri de alimente congelate (carne roșie, pește, pui, etc.) pot dezvolta bacterii, pentru că, temperatura camerei în mod normal fluctuează între 18 și 23 de grade (chiar și mai mult în timpul verii în camerele fără aer condiționat).
Pentru decongelarea la temperatura camerei, fructele sau legumele se scot din ambalaj, se pun într-o strecurătoare deasupra unui vas în care se va colecta apa.
Pentru prăjituri timpul alocat decongelarii este specificat pe ambalaj. De regulă, timpul variază între 1-2 ore.
Pentru pâine, timpul de decongelare este de aproximativ 2 ore. Depinde in ce mod alegeti sa o pastrati la congelator. Daca va doriti varianta practica, asezati in fiecare punga, 2-3-4 felii, in functie de pofta si preferinte. Asa, durata decongelarii se reduce la maxim 20-30 min pe timp de vara si la aproximativ o ora, pe timp de iarna. Pentru a evita sa o consumati umeda ( cum se prezinta imediat dupa decongelare ), preferabil este sa indepartati punga in care s-a pastrat la congelator si sa o expuneti pe o tava, cat mai rasfirat, imediat ce puteti separa feliile .