Ca sa tina muraturile/dulceturile si legumele conservate cat mai mult, folosim aceasta metoda!
Un mod practic de sterilizare a conservelor este reprezentat de procedeul bain-marie.
Se alege un vas cat mai inalt, pentru ca borcanele sa fie acoperite in intregime, astfel se va realiza o sterilizare adecvata.
Pe fundul vasului se pune un prosop, pentru ca borcanele sa nu plesneasca in timpul fierberii.
Acestea se aseaza pe mijloc lasand 3-4 cm spre margine, pentru a putea observa cand incepe sa clocoteasca apa.
Borcanele trebuie sa aiba aceeasi inaltime, pentru ca tot continutul din ele sa se fiarba uniform.
Apa trebuie sa ajunga pana la gatul borcanelor, iar vasul se acopera cu un prosop, in nici un caz cu capac.
Borcanele trebuie fierte la foc mediu chiar de la inceput
Intensitatea focului se reduce, cand apa incepe sa clocoteasca si se mentine constanta, pana la sfarsitul sterilizarii.
Timp de 15-20 de minute de cand incepe apa sa clocoteasca, iar dupa ce s-a luat vasul de pe foc, se aseaza pe un fund de lemn, se acopera cu paturi groase, pana a doua zi, astfel sterilizarea va continua fara sa fie afectat celofanul sau capacul.
Lichidul din borcane nu va scadea, daca se unge celofanul (dupa ce s-a uscat) cu un prosop inmuiata in ulei.
comments powered by Disqus