Sfaturi & Idei - TOTUL DESPRE ULEI

TOTUL DESPRE ULEI

Un factor extrem de important în alegerea uleiului este punctul de ardere. Punctul de ardere reprezintă temperatura la care un ulei se degradează și își pierde valorile nutriționale, devenind nociv.

Ulei de in nerafinat 107°C

Ulei de floarea soarelui nerafinat 107°C

Ulei de arahide nerafinat 160°C

Ulei de soia nerafinat 160°C

Ulei de nuci nerafinat 160°C

Ulei de susan nerafinat 177°C

Ulei de soia semi-rafinat 177°C

Ulei de măsline Extra-virgin 191°C

Ulei de nuci semi-rafinat 204°C

Ulei din sâmburi de struguri 216°C

Ulei de măsline virgin 216°C

Ulei de porumb rafinat 232°C

Ulei de soia rafinat 232°C

Ulei de floarea soarelui semi-rafinat 232°C

Ulei de floarea soarelui rafinat 232°C

Ulei de palmier 235°C

Ulei de șofrănel (Carthamus tinctorius) rafinat 266°C

Ulei de avocado 271°C

 

Tipuri de ulei

  • Uleiul de floarea soarelui – cu un conținut foarte mare de vitamina E, acest tip de ulei este cel mai folosit la noi în țară. Se poate folosi și la prăjit, dar nu peste punctul de ardere ( ulei de floarea soarelui nerafinat  107°C ). Are un gust ușor, de semințe de floarea soarelui.
  • Uleiul de măsline – cel mai apreciat ulei, provenind de pe malurile Mediteranei. Poate fi extra-virgin, virgin sau din sâmburi de măsline (mai slab calitativ). În funcție de calitatea lui, poate avea un gust amărui, nu este recomandat la prajit!
  • Uleiul de arahide – este folosit pe scară largă în China și în țările din SE Asiei la toate tipurile de gătit, inclusiv la prăjeli în baie de ulei. Are o ușoară aromă de arahidă.
  • Uleiul de nuci – foarte folosit la salate, acest tip de ulei are o aromă foarte fină de nucă, ce se combină de minune cu brânzeturi și salată verde. Nu se folosește la prăjit.
  • Uleiul de porumb – un ulei relativ ieftin, ce poate fi folosit cu succes la prăjit.
  • Uleiul de soia – un tip de ulei recomandat atât pentru prăjeli, cât și pentru salate. Are un conținut foarte redus de grăsimi saturate.
  • Uleiul de palmier - este un ulei des întâlnit în industria alimentară (restaurante, fast food) pentru prăjit. Aproape solid, acest ulei rezistă foarte bine la temperaturi mari, se poate refolosi fiindcă nu preia mirosurile alimentelor (se poate prăji o friptură și mai apoi pește în același ulei).
  • Uleiul de samburi de struguri - Reprezinta unul dintre cele mai puternice uleiuri cu rol antioxidant, contribuind la mentinerea elasticitatii vaselor de sange si la scaderea nivelului colesterolului. Ajuta de asemenea la prevenirea hipertensiunii arteriale. Are rol de protejare a sistemului circulator, marind totodata capacitatea de rezistenta a sistemului imunitar.

Datorita motivelor enumerate  mai sus, eu folosesc uleiul de soia sau cel din samburi de struguri la prajeli si uleiul de masline extra virgin la salate si sosuri, sau la preparate care nu necesita prajeala!!

comments powered by Disqus

Sus