Kalle Pache inseamna cap si copite, dar in cazul de fata, fiindca nu am gasit la macelar copite curatate, o sa va scriu decat reteta cu cap de oaie.
Kalle Pache este o reteta traditionala din Iran care se comercializeaza in anumite pravalii numite „Kalle Pache forooshi”. In traducere exacta, locul unde se vinde cap si copite! :)
De obicei, vinerea cand este zi de odihna in Iran, cum e duminica in Romania... oamenii se trezesc dis de dimineata pentru a merge sa cumpere cap de oaie... te duci la Kalle Pache Forooshi si ceri: 3 bucati de creier, 4 perechi de ochi, 3 bucati de limba, obrajiori, carne si copite. Poate suna aiurea, dar dupa ce gusti, nu ai cum sa zici ca nu-ti place! :)
Reteta este foarte usoara, doar ca dureaza.
CHINTESENTA:
ALCHIMIA:
Dupa ce spalam capatana bine bine cu apa rece si cu ajutorul periutei (periuta o folosim mai ales in zona dintilor), incingem cratita, adaugam uleiul. Dupa ce este incins uleiul, adaugam ceapa tocata marunt, o calim circa 10 minute la foc mediu. Apoi adaugam usturoiul tocat marunt, calim 2-3 minute, dupa care adaugam curcuma si amestecam.
De preferat ar fi sa adaugam capatanile intr-o cratita in care avem apa fiarta, sa dam un clocot, apoi sa le adaugam in cratita cu ceapa si usturoiul calite si curcuma... peste care adaugam apa, cat sa fie capatanile aproape acoperite de apa. Adaugam sare si piper si lasam sa fiarba la foc mic circa 10 ore.
Dupa cele 10 ore, adaugam si scortisoara, o potrivim de sare si mai lasam 5-10 minute pe foc. In cele mai multe cazuri, mandibula se separa de cap, daca nu, o sa fie usor de separat doar tragand mai tare de ea. Cu ajutorul unui satar sau cutit mai solid desfacem si craniul. Curatam limba de pielita de deasupra, indepartam pupila ochilor(se mananca muschiul din jurul ochilor), obrajii, creierul si carnea din zona apropiata a obrajilor... stropite cu suc de lamaie si cu lipie inmuiata in sosul din cratita.
POFTA BUNA
**********
Daca de organizat un private event / corporate evete / thematic event sau ai nevoie de consultanta culinara pentru restaurantul tau ... contacteaza-ma.
comments powered by Disqus