Reţete - Preparate Vanjoase cu Peste si Carne - CONFIT DE RATA CU SPANAC SI PARMEZAN

Confit inseamna carne gatita lent in propria grasime.

Aceasta metoda se foloseste pentru accentuarea gustului sau conservarea carnii.

Necesita un timp mai mare de pregatire, dar credeti-ma ca merita asteptarea.

CHINTESENTA :

(4 portii)

  • Pulpe de rata – 4 bucati mai mari
  • Grasime de rata – circa 1 kg
  • Cimbru proaspat – 2 firisoare
  • Oregano proaspat – 2 firisoare
  • Usturoi uscat – 6 catei
  • Ceapa – 1 bucata mare
  • Spanac verde – 1 kg
  • Parmezan – 100 g
  • Ulei de masline – 50 ml
  • Boabe de piper – 10 bucati
  • Sare

ALCHIMIA:

Prima data ne asiguram ca pulpele de rata nu au firicele de pene, daca gasim asa ceva, parlim cu ajutorul aragazului. Dupa care spalam pulpele si uscam cu ajutorul unui prosop de bucatarie. Asezam pulpele in vas, adaugam 4 catei de usturoi zdrobiti, cimbrul si oregano proaspat, boabele de piper si 2 linguri de sare grunjoasa… apoi frecam pulpele impreuna cu condimente, dupa care acoperim recipientul cu capac sau folie alimentara si o bagam in frigider pentru circa 6 ore, sau de seara pentru a 2-a zi.

Dupa cele 6 ore sau a 2-a zi cand vrem sa pregatim pulpele, le spalam cu apa de sare si condimente, uscam bine cu ajutorul unui prosop de bucatarie, apoi le asezam int-un vas pentru cuptor si acoperim pulpele cu grasime de rata incalzita si topita in alt vas.

Pulpele se gatesc timp de 6-8 ore la 100˚C in cuptor.

Cand stim ca pulpele sunt gata?

Apucam pulpele cu un cleste si ridicam, carnea trebuie sa se desprinda de os.

Asa ca o sa trebuiasca sa scoatem pulpele din vas cu ajutorul unei palete sau spumiere.

Confitu-ul de rata e gata.

Garnitura cu spanac o pregatim astfel:

Punem apa la fiert intr-o oala mare, adaugam putina sare.

Spalam spanacul, tocam marunt o ceapa si 2 catei de usturoi.

Cand apa clocoteste, blansam(oparim) spanacul timp de 1-2 minute, dupa care o stracuram.

Incingem tigaie, adaugam uleiul. Calim ceapa, aduagam dupa cateva minute si usturoiul, apoi spanacul scurs de apa. Presaram cu sare si piper, amestecam si dupa 5-6 minute adaugam si parmezan ras. Mai lasam 2-3 minute pe foc… si spanacul e gata.

O garnitura gustoasa, nutritiva si usor de preparat.

Ca sa fie mai economic pentru noi, daca tot o sa mearga cuptorul atatea ore, ar fi de preferat sa facem o cantitate mai mare, pe care s-o depozitam in recipente cu capac la rece. Pulpele astfel pregatite le putem pastra la rece pana si 6-7 luni.

Bucatile de pulpe le asezam in recipient si il umplem cu grasime de rata cat e inca calduta.

De cate ori vrem sa savuram din confitul de rata, incalzim recipientul in apa calda, sau daca nu ne grabim, lasam recipeintul langa o sursa de caldura si cand se topeste grasimea, scoatem rata si grasimea o folosim la alte preparate.

ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)

Savurare divina… tuturor…

comments powered by Disqus

Sus