Reţete - Preparate Vanjoase cu Peste si Carne - KASHK-E BADEMJOON (MANCARICA DE VINETE CU CARNE DE VITA)

KASHK-E BADEMJOON (MANCARICA  DE VINETE CU CARNE DE VITA)


KASHK-E bademjoon este o mancare traditional Iraniana, iar retetele difera in functie de fiecare regiune a Iranului. In unele regiuni se prepara si cu fasole alba, in altele cu mult ardei iute, in altele cu rosii... Eu am ales o varianta simpla, rapida si foarte gustoasa ;)

CHINTESENTA:

  • vinete - 4 buc (700-800 gr)
  • Carne de vita - 300 gr ( de preferabil rasol, dar se poate folosi orice parte a vitei, 300 gr de carne fara oase )
  • ceapa - 2 buc
  • telina - 1 buc mica
  • morcov - 1 buc
  • Kashk ( este un fel de zat care se obtine din lactate si este putin sarat) - 200 ml (1 pahar ) ( il puteti achizitiona din magazinele Iraniene... in lipsa putem sa folosim si crema de iaurt - 200 ml (1 pahar)
  • miez de nuca - 100 gr
  • Ulei de samburi de struguri sau soia - 200 ml ( eu folosesc la prajit unul dintre aceste 2 feluri de ulei, mai multe detalii despre ulei, gasiti la rubrica ''SFATURI&IDEI'')
  • menta uscata - 2 linguri
  • boia dulce - un varf de lingurita
  • curcuma ( turmeric ) - un varf de lingurita
  • piper - un varf de lingurita
  • sare - dupa gust

 

ALCHIMIA:

Se curata carnea de vita daca este cazul, de tendoane si pielite, se spala si se aseaza in oala sub presiune ca sa fiarba mai rapid, impreuna cu o ceapa, un morcov, telina si putina sare, pentru gust... Daca carnea de vita este cu os, se va fierbe cu os si se va separa carnea de os, dupa ce s-a fiert!


Folosind oala sub presiune, se castiga timp pretios! Intre timp, se curata vinetele de coaja, se taie cuburi sau fasii de aproximativ 0.5 cm, se prajesc in 2/3 din ulei. Daca tigaia este prea mica, se prajesc vinetele pe rand, iar dupa ce s-au prajit toate, se scot pe o tava, pe care, in prealabil, s-a asezat hartie de bucatarie, pentru a indeparta surplusul de ulei...


Se curata ceapa de coaja, se taie julien... se pune putin ulei in tigaie si dupa ce s-a incins, se adauga curcuma, boia dulce sipiperul, pentru o aroma mai intensa. Imediat se adauga ceapa, se caleste bine, amestecand des, avand grija sa nu se arda. Dupa ce este prajita, se strecoara prin sita fina, pentru a indeparta surplusul de ulei, deoarece vinetele vor absorbi oricum o cantitate mare de ulei in timpul prajirii...


Intre timp, pana se termina de fiert carnea, miezul de nuca se macina. Dupa ce carnea s-a fiert, se lasa la racit, apoi se va separa de os si se paseaza cu blender vertical... tot asa, se paseaza vinetele prajite impreuna cu ceapa calita, apoi se adauga carnea de vita pasata, miezul de nuca macinat si amestecam bine, pana cand rezulta o compozitie omogena...


Dupa omogenizare, compozitia astfel obtinuta se aseaza intr-o cratita ( preferabil cratita teflonata ca sa nu se lipeasca )se adauga 2 pahare din stock-ul de vita ( zeama in care s-a fiert carnea de vita ) si sare dupa gust, se lasa la foc mic si se amesteca tot timpul, pentru a evita sa se lipeasca sau sa arda partea de dedesubt...
Se lasa pe foc, pana cand ramane fara apa, rezultand  o compozitie cremoasa, apoi se ia de pe foc si se adauga 2/3 din kashk ( daca folositi kashk si este mai solid, se adauga putina apa fierbinte pentru a-l dilua ) sau 2/3 din iaurt ( cealalta 1/3 ramasa, se va folosi pentru plating )!


Intr-o tigaie se pune putin ulei, se adauga menta, se prajeste la foc mic, foarte putin... deoarece menta se arde repede, trebuie sa avem mare grija!!


Dupa prajirea mentei, se aranjeaza Halim Bademjoon-ul pe farfurie si se orneaza cu putin iaurt si menta prajita!
kashk-e Bademjoon-ul se savureaza intotdeauna acompaniat de muraturi sau diferite salate!

Alchimie savarsita... fara cusur ;)
Savurare divina tuturor.

comments powered by Disqus

Sus