OREZ CU PUI SI CONDIMENTE ( ADVIYE POLO BA MORGH )
Aceasta reteta, este o combinatie intre 2 feluri de mancare, reinventata de mine cu putine modificari genetice ;) Este o combinatie intre TahChin Polo si Adviye Polo... V-am zapacit cu denumirile astea, ha?? ;)
De ce am ajuns sa creez reteta asta??
Atunci cand trebuia sa ma prezint la MasterChef la preselectii, m-am tot gandit, si vroiam sa fac ceva inedit... dar nici unul din preparatele mai sus mentionate, nu aveam cum sa le fac intr-o ora, deoarece atat era timpul alocat la preselectiile MasterChef... si uite asa, am facut experimente si am ajuns sa fac preparatul meu in 45 de minute... asa am luat 3 de “DA” de la Chefi... pe deasupra un As de la Chef Catalin Scarlatescu, o bila alba de la Chef Florin Dumitrescu si aprecierile lui Chef Sorin Bontea... Acesta este modul in care a inceput calatoria mea cu aceasta reteta la... MasterChef Romania... ;)
CHINTESENTA:
ALCHIMIA :
In prima faza, se pune apa in cratita la fiert, doar 2/3 din cratita.
Se spala orezul de 2-3 ori in castron cu sare ( prima data cand pui orezul in castron, pui si un pumn de sare grunjoasa, vei vedea ca apa o sa devina tulbure, amesteci incet sa nu se rupa bobitele de orez, si asa iese tot praful de pe orez, asta se procedeaza si la fasole, linte, etc. ) din acest motiv se spala in 2-3 ape, ca sa iasa sarea... se lasa in apa... (cel mai indicat ar fi sa ramana orezul in apa 3-4 ore, dar daca nu se poate nu e bai )!
Dupa ce s-a fiert apa, apa din castronul cu orez se scurge si se pune orezul in apa fiarta, cu 2-3 linguri de ulei si 2-3 linguri de sare... cel mai important lucru la fierberea orezului este ca, trebuie ca orezul sa fie fiert, dar sa fie miezul inca tare, asta simtiti gustand din orez... daca este prea fiert se face lipicios, daca nu este fiert o sa ramana tare bobul de orez... iar cand orezul este fiert cu miezul tare inca, se strecoara in sita fina si sa clateste putin cu apa calaie... in acest mod dispare si excesul de sare care s-a pus la fiert, daca vi se pare ca e foarte sarat orezul fiert si strecurat, il clatiti mai bine cu apa, pana dispare gustul sarat!
Cu aceasta metoda de preparare a orezului, scapam si de o mare parte a amidonului din orez!
Se spala si se curata pulpa superioara dezosata de grasimi si se taie cubulete sau fasiute subtiri, dupa plac...
Ceapa se taie julien, ciupercile se curata si se taie cubulete mici...
Se caleste puiul putin, apoi se adauga ceapa taiata peste pui... peste ele, curcuma, pentru a indeparta mirosul de ceapa prajita [ daca vreti sa evitati sa umpleti casa cu miros de ceapa calita :) puteti folosi curcuma ] si pentru a da gust si culoare mancarii... la sfarsit, se adauga si cuburile de ciuperci si sare.... si lasam pe foc pana sunt bine calite...
Sofranul ( trebuie pisat in mojar/pisalog, sa devina pudra fina) se dizolva in putina apa fierbinte (3-4 linguri de apa fiarta)!
Zereshk-ul se lasa in apa calduta ( ca sa se umfle si apoi se spala bine, pentru ca zereshk-ul poate sa contina impuritati )!
Crema de iaurt se amesteca cu galbenusul de ou, sare, sofran ( 2/3 din sofranul diluat, 1/3 se pastreaza pentru zereshk) si putin orez fiert din stracuratoare (cat sa cuprinda fundul cratiteti si sa aiba o grosime de aproximativ 1 cm la fundul cratiei).
Se pune cratita teflonata ( trebuie neaparat sa fie teflonata, altfel orezul se lipeste si se arde!!) pe foc, cu ulei ( cat sa cuprinda tot fundul cratitei un strat foarte subtire de ulei, si cand este incins se adauga amestecul de ou, sofran, orez si crema de iaurt... un strat de orez simplu din strecuratoare, iar peste se pune un strat de pui cu ceapa si ciuperci, si peste pui, curry, miez de fistic si migdale... si se mai adauga un strat de orez fiert... se apasa cu lingura ca sa se lipeasca... ( stratul din mijloc cu ingredintele mai sus mentionate, trebuie sa fie la mijloc, adica orezul alb de sus si de sub trebuie sa fie cam de aceasi cantitate )!
Apoi se pune capacul acoperit cu prosop ( se pune un prosop pe masa, se pune capacul cu manerul in sus, apoi excesul de prosop se pune peste capac unde este manerul si se strange), se lasa 30-45 min la foc mic la aburi...
Cand orezul este gata, se misca putin cratita, orezul din cratita trebuie sa se desparte de cratita, daca nu se despart peretii orezului, dam usor cu cratita de ceva [ perete, calorifer etc.;)) ] ca sa se desparta orezul, ca sa-l putem scoate intreg, si trebuie intors direct cu susul in jos, precum in fotografie, si asta se face astfel: se da capacul deoparte, se pune un platou pe cratita, si se intoarce cratita cu susul in jos ;) incat orezul sa cada pe platou!
Se pune tigaia cu putin ulei pe foc si se aduga zereshk-ul spalat si strecurat cu sofranul dizolvat, 2-3 linguri de apa calda, sare si zahar, si se caleste... asta se pune peste orezul intors direct pe platou, din cratita... si se orneaza cu menta verde sau alta verdeata sau cu putin fistic!
ALCHIMIE… săvârşită… fără cusur… ;)
Savurare divina… tuturor…