RULADA DIN MUSCHIULET DE PORC CU SOS DE VIN SI MAMALIGA CU PARMEZAN

Este o reteta care ai un pic de munca la ea dar cu siguranta vei cuceri multe inimi!

CHINTESENTA:

(3-4 portii)

MAMALIGA CU PARMEZAN

  • Malai – 150 g
  • Lapte – 500 ml
  • Apa – 400 ml
  • Unt – 30 g
  • Parmezan ras – 40 g
  • Piper alb – un praf
  • Sare – ½ lingurita

 

RULADA

  • Muschiulet de porc – 500 g
  • Prosciutto crudo – 40 g (3-5 felii)
  • Busuioc verde – 2-3 fire
  • Cascaval ras– 40 g
  • Ardei gras (rosu, galben si verde) – 50 g
  • Piper proaspat macinat
  • Sare

 

SOS DE VIN

  • Unt – 30 g
  • Vin alb – 300 ml
  • Cimbru verde – 2 crengute
  • Usturoi – 3 catei
  • Zahar – 20 g
  • Suc de grapefruit – 50 ml

 

ALCHIMIA :

Foarte important este ca atunci cand ne apucam de pregatit reteta, toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.

 

MAMALIGA CU PARMEZAN

Pentru a pregati mamaliga, punem laptele impreuna cu apa la fiert cu sare si un praf de malai, cand incepe sa fiarba, adaugam in ploaie malaiul in timp ce amestecam cu ajutorul unui tel. Adaugam untul, presaram piperul alb si lasam la foc mic sa fiarba cateva minute, amestecand din cand in cand cu o lingura. Dupa ce s-a fiert mamaliga si a prins consistenta, o turnam intr-o forma incat sa avem inaltimea de aproximativ 2 cm si lasam sa se raceasca 15-20 de minute. Dupa ce s-a racit, presaram parmezanul ras pe suprafata mamaligutei si il dam la cuptorul incins in prealabil daca avem functia grill, daca nu la foc iute ca sa se gratineze parmezanul.

 

RULADA

Incepem cu fasonarea muschiuletului, indepartam pielita, apoi desfacem muschiuletul cu ajutorul unui cutit ascutit incepand cu partea de sus, dinspre exterior spre interior, apoi inca o data din centru spre exterior. Asezam muschiuletul desfacut intre doua randuri de folie de prospetime, il batem pana avem un strat aproape de 7 mm.

Ardeii taiati betisoare le pregatim pe tigaia grill sau le tragem in tigaie putin.

Presaram cu sare si piper muschiuletul, asezam feliile de prosciutto pe toate suprafata lui, apoi frunzele de busuioc, cascavalul ras si betisoarele de ardei gras trase in tigaie le asezam pe lung dintr-un capat la altul, aproape de unul din margini.

Il rulam avand grija sa inchidem ambele capete, apoi il legam cu o ata speciala care rezista la temperaturi ridicate.

Ungem rulada, incingem tigaia grill/tigaia, adaugam putin ulei si brezam(rumenim) bine bine bucata de rulada pe toate partile 3-5 minute, dupa primele 2 miunute adaugam si crangutele de cimbru si cateii de usturoi zdrobiti putin ca sa aromatizeze uleiul nostru si inainte sa scoatem rulada din tigaie, adaugam si untul.

Scoatem rulada pe o tava cu o hartie de copt si il dam la cuptorul incins in prealabil la 170  ̊C, aproximativ 15 minute.

 

SOS DE VIN

In tigaia in care am brezat rulada, peste cimbru, usturoiul zdrobit si unt, adaugam vinul alb, sucul de grapefruit, putina sare, piper si zaharul, dam focul mic, amestecam ca sa se omogenizeze si lasam sa fiarba si sa se reduca dar amestacanm din cand in cand, pana obtinem un sos.

ALCHIMIA săvârşită fără cusur.

Savurare divina tuturor.

comments powered by Disqus

Sus